Бившите коалиционни партньори на Борисов го нападнаха за РСМ

14:45, 22 юни 22 / Политика 25 1386 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Разгорещените политически събития от последните дни продължават да тресат партиите. Едни се разделят, други се събират и ставаме свидетели на неочаквани развръзки преди решаващия вот на недоверие към кабинета „Петков“. И макар от ГЕРБ-СДС да го инициираха под претекст икономически грешки на правителството, темата „Северна Македония“ продължава да е ябълката на раздора между политиците. Именно затова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да подклади огъня преди вота, като предложи на премиера Кирил Петков да свика извънреден съвет и да излезе с решение за т.нар. френското предложение за Северна Македония. На гласуването в пленарна зала пък той даде обещание да го подкрепят. Това, обаче, успя да разгневи дори верните му доскоро бивши коалиционни партньори от ВМРО

За първи път те излязоха с изключително остра позиция срещу него, като го обвиниха, че се опитва да се коалира с „Продължаваме промяната“ и да изтъргуват Македония за власт. Според тях Америка и Франция са взели „на ръчно управление“ Борисов и Петков.

Бойко Борисов не само запя в един глас с основния си архивраг Кирил Петков, но и открито призна, че на „големите батковци“ от Америка и Европа не се отказва нищо. А очевидно това е само началото. Дали новият проект на големите батковци от Америка и Европа не е управленска коалиция ГЕРБ-ПП след предстоящите избори“, запитаха от ВМРО. 

„Е, вече поне едно е напълно ясно - имаме не един, а цял отбор национални предатели, готови на всичко, за да седят в парламента и в МС. Тези хора не само предадоха българския национален интерес в Македония. Тези хора продадоха България, българската история, честта и достойнството на българския народ“, изтъкват патриотите, които в момента не са част от Народното събрание. 

ВМРО на протест в защита на българския национален интерес в Северна Македония

В позицията си, те се обръщат към бившия и настоящ премиер с „неуважаеми г-да Борисов и Петков, като ги питат какво точно се е променило в политиката по отношение на България от страна на политиците в Скопие, че си позволявали да подпишат документ, който по думите им „реално унижава, принизява и унищожава всичко българско.

„Говорите за двустранния протокол, в който ще има гаранции за изпълнение на условията. А кой ще гарантира това изпълнение при вече стартирала процедура по присъединяване към ЕС? Ще Ви отговорим – ЕК и брюкселските бюрократи, настанени на удобните си бюрца от безплодните евролидери. А кои са те? Същите тези „големи батковци“ са наследници на същите онези Велики сили, които разпокъсаха на няколко пъти България с подписването на международни договори, по които те бяха гаранти. Неслучайно непрекъснато Ви напомняме да я четете тази история“, пишат още бившите коалиционни партньори на ГЕРБ. 

Бившият лидер на ВМРО и министър от кабинета на Борисов - Красимир Каракачанов пък дори обвини лидера на ГЕРБ, че се страхува от западните лидери и се опитва да се надбяга с Петков, за да им се подмаже. „Той направо си говореше как Европа и Америка нещо искали и трябвало да дадем. Но това не е нищо ново – на няколко пъти Борисов обясняваше на цялото общество за началниците в Брюксел. Един български политик не трябва да има началници нито в Брюксел, нито във Вашингтон, нито в Москва. Човек, управлявал 11 години, не може да си позволява подобно подмазвачество. Борисов днес тръгна и против собствените си депутати, които от дни говорят (и правилно), че България не бива да бърза“, подчерта той в пост във Facebook

Каракачанов пише, че от дни търсел Борисов, за да се опита да му даде разумната гледна точка и този път, но по думите му той се е скрил. „Страхливи хора управляват страната ни. И страхливи хора се канят да ги сменят. Но българите виждат и трябва помнят“, заключи той.

Припомняме, че края на 2019 година правителството на Бойко Борисов, подтикнато от коалиционниа си партньор в лицето на ВМРО, наложи вето върху провеждането на междуправителствената конференция, на която трябваше да се даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония и Албания. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама