Еди Рама към България: Вие сте позор

13:42, 23 юни 22 / Свят 25 2145 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО. Така премиерът на Албания Еди Рама коментира пред БНТ случващото се в България по казуса с европейската интеграция на Северна Македония и Албания.

Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие“, подчерта той.

Попитан дали очаква добри новини днес, той заяви: „Предпочитам да нямам очаквания за добри новини, защото както казах и вчера, имаше известен оптимизъм, но ето ни тук - нов ден в Европа, но не и в България.

Днес в Брюксел се провежда среща на върха между ЕС и Западните Балкани, на която се очаква да се обсъди присъединяването на Украйна, Република Молдова и Грузия към ЕС. Албания и Северна Македония се движат в пакет към ЕС, затова българското вето върху преговорната рамка на Скопие блокира и двете държави. Преди дни Рама обяви, че ако то не бъде вдигнато, ще поиска Албания да бъде отделена от Северна Македония в този процес.

Днес на срещата българският премиер в оставка Кирил Петков ще представи непроменената позиция на страната ни. Той не успя да събере парламентарно мнозинство, нито достатъчна подкрепа от коалиционните си партньори в Министерския съвет за вдигане на ветото. В преговорите се включи френското председателство, като предложи българските искания към РСМ да залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС, а ветото да падне сега. Петков обяви, че ще предложи това на парламента, но до разглеждане така и не се стигна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама