Ковачевски: Френското предложение е неприемливо

17:05, 23 юни 22 / Свят 25 1696 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В изявление след срещата на върха премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че „в тази форма предложението на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС не е приемливо за него, за президента, за правителството и коалиционните му партньори”.

„Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, каза Ковачевски, който повтори тезата си, че не бива да се допуска двустранни въпроси да станат мултилатерални. По думите му светът разпознава Република Северна Македония като държава, която успява чрез диалог да реши горещи и тежки въпроси, и с такава нагласа страната е влязла в преговорите с България – „искреност и с желание да бъдат решени отворените въпроси на базата на европейските ценности”. 

Петков повтори пред Брюксел, че чака парламента за РМС

„С месеци посветихме времето и енергията си за намиране на решение, което ще деблокира процеса за старт на преговорите и за Република Северна Македония и Албания. България от своя страна реши да се върне в миналото и да постави блокада, която за никого не е от полза, освен на трети страни, които ще имат отворен терен да попълнят празнините, които ще се отворят с такива необмислени стъпки, което е изключително важно от геостратегически аспект”, каза още Ковачевски.

Той отново повтори условията на Северна Македония: „Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията за включване в преамбюла на българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Република Северна Македония”.

Борисов към Петков: Вдигни ветото за Македония, отстъпвам ти овациите

По думите му в тази си форма предложението на френското председателство не е приемливо и ако до края на юни бъде постигнато разбиране за позициите на Северна Македония, Ковачевски заяви, че страната е подготвена да се включи в разговори, за да може до края на месеца да започне преговори, пише БТА.

Ковачевски се обърна и към гражданите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни. „Ние направихме всичко, сега на ход е ЕС”, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама