Eлена Гунчева депозирала оставката си като депутат

16:00, 24 юни 22 / Политика 25 1718 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатът от „Възраждане“ Eлена Гунчева обяви във Facebook пост, че ще напусне партията и Народното събрание. Малко по-късно оставката ѝ вече бе депозирана. В заявление до председателя на парламента тя моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ съгласно изискванията на Конституцията, пише bTV. А от „Възраждане“ вече обявиха, че таксиметрвият шофьор Емил Янков ще заеме мястото ѝ

Лидерът на партията Косдадин Костадинов по-рано я предизвика, като се обърна задочно към нея чрез медиите с думите: Ако Елена Гунчева твърди, че действително е толкова принципна, нека да си подаде оставката още днес“.

Гунчева мотивира решението си за прекратяването на отношенията си с „Възраждане“ подробно, като публикува списък с 11 причини. Сред тях са „хаотичната законодателна дейност“, кадровата политика, проблеми с пиара на партията, вътрешното бламиране на нейни законопроекти, забрана за медийни изяви след прокурорската проверка по повод статуса ѝ, в който изразява готовност да помогне с координати, ако Русия използва „високоточкови оръжия“, за да бомбардира българския Министерски съвет.

Гунчева определи написаното от нея като шега

Тя обвинява лидера Костадин Костадинов, че „иска верни, а не умни и мислещи“. „Проблемът е, че не може да се издигат верни и да се ползват за умни. Липсват изявени кадри в основни ресори на държавното управление и дори такива, които могат да бъдат на отговорни постове дори на средно управленско ниво. Посочвам като пример, че в групата ни няма нито един лекар, заради което се наложи аз да съм член на здравната комисия“, пише Гунчева, а след това признава, че се е затруднявала да разбере проблемите в медицината.

Големите кавички: „Не е сериозно да обсъждаме статуси във Facebook! Какво следва – снимки в Instagram?“

Депутатът критикува Костадинов и за това, че т.нар. безотчетни пари на депутатите са били прибирани за партийната каса, вместо да се използват за поддържане на местни структури, приемни или представителни разходи.

„Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна“, твърди тя.

Гунчева намеква още, че Възраждане е съгласувало действията си в пленарна зала с ГЕРБ. „Не ми беше обяснено и защо почти всеки път трябваше да гласуваме заедно с ГЕРБ, най-вече за техни предложения, а Десислава Атанасова беше чест гост в стаята на парламентарната група“, изтъква тя. 

Малко по-късно пред Нова телевизия Eлена Гунчева разкри, че депутатте на „Възраждане“ изобщо не са имали думата още от началото на тази година, като им било нареждано да гласуват всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ.

„Знам, че политиката изисква компромиси, но някои компромиси не мога да направя. И това е да забравя 13 години диктатура, побоят на студентите под колоните на МС, подслушванията и огромната корупция“, подчертава още в поста си тя. Гунчева твърди, че е сигурна, че с ДПС договорка не е имало, никога не сме ги подкрепяли освен за вота, но това може да се обясни. За ГЕРБ обяснението е трудно, поне за мен, добавя депутатът.

Тя се възмущава и от това, че ръководството на „Възраждане“ не отстоява проруските си позиции, а лидерът им се е изказвал с пренебрежение за русофилите. По думите ѝ Костадин Костадинов дори се опитал да цензурира публичните ѝ изяви. „Смятам за голяма грешка липсата на сътрудничество с граждани и граждански организации. (...) За русофилите многократно се изказваше лидерът с пренебрежение, като бях порицавана и за това, че участвах в Безсмъртния полк в София“, споделя Гунчева и критикува това, че „Възраждане“ е подкрепило текст в парламентарната декларация, която казва, че Русия е агресор заради началото на военната инвазия в Украйна.

Депутатът твърди още, че не е била допусната да говори на протеста срещу поставянето на украинското знаме върху Столична община, а речите на тези, които са се изказвали, са били „прилежно написани по списък и научени да бъдат изрецитирани.

Eлена Гунчева посочва и че Костадинов ѝ е „крещял по телефона с настояване да свали своя публикация, в която наричала Кирил Петков „Просто Киро - според нея това е пример за „лично отношение спрямо нея, защото други нейни колеги от партията също обиждали публично премиера, но без да бъдат санкционирани.

Гунчева показва и скрийншот от разговор между Костадинов и друг депутат от партията – Цончо Ганев. В него лидерът заявява, че ще берат срама и че става дум за Гунчева. На въпрос на Ганев какво е изсипала отново, лидерът отговаря: „Нищо, за старото става дума. Просто сега го притоплят. Освен ако няма нещо ново, за което не знаем.

Тя първоначално отбелязва, че ще депозира оставката си на 13 юли, когато болничният ѝ изтича, но ако ръководството настоява, мога да го направя още следващата седмица. В друг пост, обаче, заявява, че повече няма коментира темата и ще направи всичко възможно да си подаде оставката още другата седмица, за да може на нейно място да влезе следващия от листата.

Попитана от един от потребителите на социалната мрежа под поста ѝ, какви са бъдещите ѝ планове, Гунчева отговаря: „Нямам. Ще си почина от политиката, ще се занимавам с работата, която обичам. Не може човек да се мята от партия на партия. Нито е редно, нито е полезно“.

Припомняме, че до преди няколко месеца Елена Гунчева изглеждаше като втория човек във Възраждане след Костадин Костадинов. Тя бе и кандидатът му за вицепрезидент. След това влезе в Народното събрание като водач на листата в град Пловдив. 

Гунчева отсъства, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета, като от партията ѝ обясниха, че е в болничен. По-късно в социалните мрежи тя публикува болничния си лист и снимка на крак „на легло“. Седмица по-рано обаче тя все пак присъства физически на заседанието, когато Никола Минчев беше свален като председател. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама