Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

10:11, 24 юни 22 25 2019 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинските сили ще „трябва да се изтеглят“ от град Северодонецк, голяма част от който се намира под контрола на руските сили, заяви украинският областен управител на Луганска област Сергий Гайдай, пише „Ройтерс“.

В Северодонецк се водиха едни от най-тежките сражения от началото на руското нахлуване в Украйна. В града в продължение на месец има улични боеве, като настъплението на руските сили върви бавно и мъчително.

Руските сили превзеха две селища край Лисичанск

Украинските сили ще трябва да се изтеглят от Северодонецк. Получена е заповед за това“, съобщи Гайдай в Телеграм, цитиран от „Франс прес“ и БТА. Украинският областен управител обаче не каза дали украинските сили ще бъдат изтеглени незабавно и какъв ще бъде графикът на изтеглянето.

Битката за Северодонецк е ключова за Русия, тъй като победата в нея ще даде възможност на руските сили да установят контрол и върху последните територии в Луганска област, които засега са под контрола на Украйна, отбелязва „Ройтерс“. Ако Северодонецк падне, единственият град в областта, който ще остане в украински ръце, ще е Лисичанск.

По-рано днес Сергий Гайдай съобщи, че украинските сили са отблъснали руска атака срещу южните покрайнини на Лисичанск. Въпреки успешното отблъскване на руската атака обаче бе загубен контрола върху ключовото село Миколаивка, което се намира в близост до важна магистрала, която води до Лисичанск, съобщи Гайдай в Telegram.

Куче робот ще помогне за разминирането на Украйна

Междувременно продължава и битката на въоръжените сили на Украйна с руската армия в Донбас. А губернаторът на Донецк обяви, че нито един град в областта вече не е безопасно място за пребиваване.

Стана ясно и че Киев вече е получил модерно американско оборудване за артилерийски огън. Системите са с по-голяма далекобойност от тези на Русия в момента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама