Външно предупреди Еди Рама да внимава с езика

11:37, 24 юни 22 / Политика 25 1563 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Албанският премиер да се съобразява изразните си средства с езика, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) по повод думите на премиера на Албания Еди Рама, че „ветото на България върху напредването на Северна Македония към ЕС е позор“.

Еди Рама към България: Вие сте позор

Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие“, коментира вчера албанският министър-председател.

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще, се казва в позицията.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС, посочват от МВнР.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама