Русия овладя Донецка област

09:05, 25 юни 22 25 1822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вече няма безопасно място в Донецка област, предупредиха украинските власти. Последните украински части, които бяха в Северодонецк, получиха заповед да напуснат града. Предполага се, че там са останали около 12 000 цивилни.

Стотици продължават да се укриват в бункерите на завод „Азот”. Трите моста, по които местните жители можеха да избягат, са разрушени.

Съседният град Лисичанск скоро също може да падне. Териториите на юг от него вече са под руски контрол. След като превзеха няколко села в района, руските сили напредват бързо и се опитват да обсадят града, пише БНТ.

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Колко време ще ѝ е нужно на Украйна да се разминира?

На Украйна ще са ѝ необходими най-малко 10 години, за да разчисти всички мини и експлозиви от територията си и от териториалните си води след края на войната с Русия, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от официален представител на спешните служби.

Украйна е успяла да разчисти 620 квадратни километра земя, на която са били разпръснати хиляди взривни устройства, включително 2000 бомби, пуснати от въздуха. Но почти 300 000 квадратни километра все още се смятат за „непочистети”, каза официалният представител. Това представлява площ с приблизителната големина на Италия или половината територия на Украйна.

„До 10 години, това е оптимистичната цифра. Защото не знаем какво се случва на териториите, където се водят активни сражения в момента”, каза Олександър Хорунжий, говорител на украинската Държавна спешна служба. „Само си представете броят на бомбите, които са бил пуснати върху нас от врага”, добави той. Най-важният приоритет е да бъдат разминирани инфраструктурата, жилищните райони и пътищата, но ще отнеме по-дълго време да бъдат разчистени горите, реките и крайбрежието, уточни Хорунжий, цитиран от БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама