От кое да се притесняваме - маймунска шарка или „гръцки ковид“?

09:21, 25 юни 22 25 1792 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това коментира пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столичната община по здравните въпроси.

„Още преди десетина години казах, че човечеството трябва да е готово, че на 5-10 години, някакъв микроорганизъм от животинския свят след мутация може да тръгне по хората”, каза проф. Кантарджиев. Случаите на маймунска вариола по света са над 4000. В тази статистика са и двата случая от България. „Нищо страшно няма. Много добре позната е, подготвени сме за нея. Още от април давах съвети”, каза проф. Кантарджиев.

Той обясни и какви са симптомите: Обикновено до 14-ия ден настъпва рязко влошаване на общото състояние, около 38 градуса температура, силни болки в гърлото и мускулите, след 2-3 дни се появява първият обрив. „Обривът обикновено е първо по лицето, след това по ръцете, дланите, краката, ходилата. Най-важното е, че има подуване на лимфните възли”, обясни проф. Кантарджиев. „Ако има такъв обрив, а няма подути лимфни възли – това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка”, каза Кантарджиев.

Първи случаи на маймунска шарка са потвърдени в България

Според него няма нужда от ваксина срещу маймунска шарка, въпреки че съществуват две. „Предполага се, че ЕС ще купи около 100 000 дози, за тези, които не могат да се въздържат да се ваксинират”, каза Кантарджиев. Той не е уплашен от епидемично разпространение. Няма и регистриран смъртен случай до момента.

Трябва да се плашим да не си внесем подвариантите на COVID от Гърция”, коментира проф. Кантарджиев. Той очаква поне до 15 юли да имаме едно спокойно лято. И въпреки това успокои: „COVID е много по-лек отколкото преди 2 години, минава много по-леко”.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също заяви, че COVID-19 се доближава до лек респираторен вирус. „Въпреки много големия брой засегнати лица, няма кой знае какво натоварване на болничната система в Германия например, което говори, че налице е доближаването на коронавируса до обикновен респираторен вирус до характеристиките, да кажем на грипа. Дали така ще остане е рано да кажем, ще видим, ще има ли нови щамове и нови варианти на вируса“, добави той пред bTV.

Според него втори бустер за масова употреба засега не е нужен. Доц. Кунчев обясни, че може да се очаква увеличение на случаите през лятото, но се наблюдава и лекото протичане на вируса.

Даннтие от последното денонощие

254 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Направени са 2601 теста, което значи, че положителните проби са около 10%,

В петък са починали осем души, заразени с COVID-19, а като оздравели са отчетени 332. В болница се лекуват 309 пациенти, от които 26 са в интензивни отделения.

През вчерашния ден са поставени 447 дози ваксини.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама