Жълт код за дъжд и гръмотевици в девет области

07:00, 26 юни 22 25 1759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силен дъжд с гръмотевици е обявен за девет области на страната – Монтана, Враца, София – област, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Пловдив, Смолян и Кърджали. В планинските райони на тези области се очакват по-значителни количества на валежите до 25 литра на квадратен метър. В Смолян са възможни и до 30-35 литра на квадратен метър.

През деня ще духа слаб до умерен вятър със северна компонента. Дневните температури ще са с 2°-4° по-ниски, преобладаващите максимални ще са между 25° и 30°, в София - около 25°. До полунощ явленията в повечето райони ще отслабнат и спрат.

Над Черноморието ще се развива купеста облачност и главно след обяд на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е от 21° в крайните северни райони, до 24° на юг. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 13°.

В понеделник вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Все още на места, главно в Източна България и планинските райони ще има превалявания и гръмотевици, но вероятността за интензивни явления намалява. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 26° и 31°.

Във вторник в източната половина от страната североизточният вятър ще е умерен до силен. Ще преобладава слънчево време в следобедните часове над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама