Откриха дете под отломките на жилищна сграда в Киев

16:25, 26 юни 22 25 1569 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-малко петима души са ранени днес в Киев, след като ракета е удари жилищна сграда в централната част на града, съобщи ръководителят на украинската полиция Игор Клименко. По-рано днес бе съобщено за обстрел по Киев, при който е бил поразен 9-етажен блок.

Украински представители казаха, че става дума за руски ракетни удари, а кметът на Киев Виталий Кличко определи атаката като опит за сплашване на Украйна в навечерието на срещата на върха на НАТО.

Смята се, че под отломките на сградата може би има затрупани хора. От там живи бяха извадени 7-годишно момиче и майка му, пише bTV.

Кметът на Берлин разговаря 30 минути с фалшив Кличко

Същевременно интензивни ракетни атаки бележат руската офанзива в Украйна. През последното денонощие над 45 руски ракети са попаднали в различни райони на Украйна като Житомирска, Лвовска и Черниговска област и град Николаев, заяви във видеообръщение  президентът Володимир Зеленски. Той определи това като демонстрация от руска страна и опит на Русия да покаже, че успява.

„Днес започна петият месец от пълномащабната война. Окупаторите се опитваха да завземат голяма част от нашата страна на петия ден, а са принудени на петия месец да направят такава ракетна демонстрация, която не променя нищо за Русия стратегически. Етапът на войната е такъв - сложен морално и емоционално”, посочи той. Според Зеленски случилото се е потвърждение, че санкциите срещу руската страна са недостатъчни.

Междувременно украински обстрел в събота е принудил руските сили да спрат евакуацията на хора от химическия завод „Азот” в Северодонецк само часове след като градът премина изцяло под руски контрол.

Русия овладя Донецка област

Според Киев украински специални части все още се намират в Северодонецк и насочват артилерийския огън срещу руските сили.

А след среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще изпрати на Беларус ракетни системи „Искандер-М”. Освен ракетните комплекси, които ще изпрати, Москва ще помогне на Минск да преоборудва бойните самолети СУ-25, които са на въоръжение в беларуската армия. Детайлите ще бъдат уточнени от военните министри на двете страни. Путин и Лукашенко са обсъдили и решението на Литва да спре транзита на стоки до Калининград, които попадат в санкционния списък на ЕС, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама