Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

14:14, 27 юни 22 25 1460 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Потвърден е трети случай в България на мъж, заразен с маймунска вариола. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Преди дни бяха потвърдени два случая на мъже, които бяха хоспитализирани в столични болници. Няма изненада, по думите на Кунчев, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи.

От кое да се притесняваме - маймунска шарка или „гръцки ковид“?

По думите му този клон на вируса е доста „доброкачествен“. „Ако има нещо хубаво, то това е, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен“, посочи той.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор, цитиран от bTV. 

Той отбеляза, че единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан

Първи случаи на маймунска шарка са потвърдени в България

На 23 юни от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната са потвърдени два случая на зараза с маймунска вариола.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама