ГЕРБ при Радев: Принципна коалиция в този парламент не може да има

15:45, 27 юни 22 / Политика 25 1390 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. Първият разговор се проведе с представители на ГЕРБ-СДС, след като от „Продължаваме промяната“ отложиха тяхната среща с държавния глава.

„Това е предизвикателен за страната ни момент, изправени сме пред политическа криза. Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците. Дълбоката криза, която ни обхвана породи стремежът към промяна. Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, надявам се партиите да влязат в градивен диалог“, заяви Румен Радев.

Борисов: Няма да се оттеглям и да превръщам ГЕРБ в брошка на ПП

От своя страна Десислава Атанасова отвърна, че ако не се случи съставянето на правителството при връчването на мандата на първата политическа сила и бъде връчен на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, те ще го върнат възможно най-бързо. По думите ѝ при всички кризи, ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, това ще е катастрофа.

Отчитаме предизвикателствата, съобразяваме се с рисковете. Затова нашата ПГ активно участва при вземането на редица решения. Поискахме извънредно разглеждане на Закона за държавния бюджет, защото си даваме сметка, че при всички кризи, ако държавата няма гарантиран бюджет, това ще е катастрофа. До този момент няма внесени законодателни инициативи във връзка с Плана за възстановяване. Сега е време за адекватни и държавнически решения“, подчерта Атанасова, цитирана от bTV. 

Предстоят важни закони, които очакваме Министерският съвет да внесе в Народното събрание, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Всички извинения, че ако не работи, те няма да бъдат приети звучат нелогично“, добави тя и призова останалите партии са проявят разум и да работят заедно. Според нея целта е да започнат консултации за връчване на мандат на третата политическа сила по избор на държавния глава.

Томислав Дончев добави, че потенциал за принципна коалиция в рамките на това Народно събрание от ГЕРБ-СДС не виждат. „Оставката на правителството е естественото развитие на политическата криза и може да се окаже краят ѝ. Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципна има. Не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да бъде възприето добре от българското общество. Колкото до промяната - всички се променяме“, посочи той, цитиран от БНТ.

След конслултациите Дончев отбеляза пред журналисти, че ГЕРБ-СДС ще гласуват за хартиените бюлетини. Той коментира и не явяването на Продължаваме промяната и БСП на консултациите при президента, определяйки го като неуважение към институциите.

Депутатите от ГЕРБ бяха категорични и че нямат нищо общо с разкритията на Капитан Андреево.

Срещите трябваше да стартират с представители на „Продължаваме промяната“, но те не дойдоха на „Дондуков“ 2. Отсъствието си ПП оправдаха с това, че не могат да присъстват в предварително обявения час, тъй като по същото време има заседание на бюджетната комисия в парламента. 

Очаква се консултациите да продължават с представители на ДПС и „БСП за България“. Утре разговорите продължават с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:32, 27 юни 22

Мръсна,гадна,крадлива партия-всички са хванали здраво кокъла и не го дават!!
Всички сте за разстрел!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама