ИТН поискаха Радев да разсекрети документи за Северна Македония

10:30, 28 юни 22 / Политика 25 1420 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Продължават консултациите при държавния глава Румен Радев. Разговорите започнаха вчера, но не съвсем по план. Днес първи на разговор с държавния глава се отзоваха от „Има такъв народ“, които върнаха темата „Северна Македония“ на масата за преговори. Държавният глава поздрави Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов за последователната им позиция по този въпрос.

В отговор шефът на парламентарната им група Йорданов заяви: „ще използвам малко нагло ситуацията“ и поиска Радев да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност от януари, когато темата се обсъждаше. „На този съвет не се казаха неща, които да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи“, аргументира се Йорданов.

Припомняме, че именно темата „Северна Македония“ бе формалният повод ИТН да оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков. След това от поста му бе свален председателят на парламента Никола Минчев, а после бе гласуван и вот на недоверие. За него ИТН гласуваха заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които уж считат за свои опоненти.

Президентът даде да се разбере, че няма да разсекрети стенограмата. Той обясни, че подобно нещо досега е правил само веднъж и то със съгласието на всички участници. Радев подчерта, че не било заседание на съвет, а „консултативна среща“ била по темата за фалита на КТБ.

„Добре е да се знае истината, но все пак аз държа всеки един участник да изкаже своето мнение. Не искам да компрометираме свободата на изказване“, каза той, цитиран от „Мediapool“.

По думите му големият грях на политическата класа бил това, че българското малцинство в Северна Македония било забравено през последните 30 години. Радев коментира, че през януари не е получил подкрепа от премиера министрите подходът по темата да е искане да се спре дискриминацията срещу сънародниците ни там. Това влязло в дневния ред на политиците едва след френското предложение за решаване на спора. Държавният глава преди дни каза, че му е било по-лесно да убеди президента Еманюел Макрон в този подход, отколкото Кирил Петков.

ИТН ще участват в преговори за мандат, ако ги поканят

Извън темата за Северна Македония от ИТН коментираха, че осъзнават своята отговорност и ще участват в преговори за съставяне на правителство, ако бъдат поканени. Ние ще направим всичко по силите си, но не на всяка цена“, заяви Йорданов и допълни, че го питали дали не е уморен от избори с отговора, че е по-добре да се водят преговори за ново правителство, отколкото да управлява ГЕРБ.

Кабинет от професионалисти, но без Петков и Василев

След консултациите пред журналисти ИТН коментираха, че до третия мандат има доста време, но „при положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите“.

Тошко Йорданов се обоснова и защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС за Северна Македония. В становището след съвета чисто теоретично можеше да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата, който да влезе вътре. Чисто теоретично един човек беше много против и дори чисто теоретично се скара с президента, ей така очи в очи“, отбеляза Йорданов, без обаче да назове кой е този човек, вместо това добави: „Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко“.

Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев, макар вчера в ефира на bTV да отбеляза, че не е такъв брутален лъжец, какъвто е Кирил Петков“. Тогава той изтъкна, че Василев не бил добър финансов министър, но бил човек, който си държи на думата. Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време - една година“, посочи Тошко Йорданов, без обаче да отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях, предаде БНТ.

Разбъркана процедура

Припомняме, че вчера веднага след като премиерът Кирил Петков внесе в деловодството на Народното събрание оставката на кабинета, президентът извика партиите на „Дондуков“ 2. Радев даде заявка, че не иска да бави и с ден връчването на мандата за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Първият мандат се връчва на най-голямата парламентарна група – сега „Продължаваме промяната“. От партията обаче изпратиха писмо на президентската институция за отлагане на разговорите с мотив гласуването на второ четене на държавния бюджет. Искането бе уважено и се очаква мандатът да се връчи в друг ден до края на седмицата.

От БСП, четвъртата политическа сила, също отказаха да разговарят поради същата причина.

ПП и БСП не отидоха на консултациите с президента

Така при Румен Радев отидоха само ГЕРБ и ДПС. От ГЕРБ бяха категорични, че ще върнат мандата, ако стигне до тях и заявиха, че принципна коалиция в този парламент не може да има. От Движението също са на мнение, че в това Народно събрание трудно може да се намери необходимия диалог за решаване на кризите.

По-късно през деня Радев трябва да се срещне с „Демократична България“. Засега не виждаме сигнал, че няма да отидат на консултациите. От „Възраждане“ пък поздравиха държавния глава за бързината с консултациите, потвърдиха присъствие и подчертаха, че ще върнат третия мандат, ако дойде при тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 kiro 11:30, 28 юни 22

barkotia i dosluk

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама