Радев отряза ПП и БСП за нови консултации

16:00, 28 юни 22 / Политика 25 2527 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След края на консултациите с партия „Възраждане“ президентът Румен Радев заяви, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила „Продължаваме промяната“.

ИТН поискаха Радев да разсекрети документи за Северна Македония

Държавният глава не уточни в кой ден ще се случи това, но стана ясно, че няма да има консултации с „Продължаваме промяната“ и БСП, които не се отзоваха на поканата, с аргумента, че работят по актуализацията на бюджета, пише БНТ.

Радев и ДБ се захапаха за несъстоялата се съдебна реформа

По-рано от ПП съобщиха, че започват консултации за съставяне на кабинет с БСП, „Демократична България“ и независимите депутати.

ПП: Президентът странно тълкува Конституцията

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Милен Матеев заяви, че президентът странно тълкува Конституцията. „Това е едно странно тълкуване на член 99 от Конституцията, тъй като той изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. Такива консултации не са проведени с всички парламентарни групи, включително с две от най-големите - ПП и БСП“, посочи той,

„Продължаваме промяната“ бяха поканени вчера от държавния глава на консултациите, но те не се явиха, което е безпрецедентно в най-новата ни история. От ПП обясниха това, че е важно да приемат бюджета на страната. В неговото приемане участват и другите партии, но те намериха време и отидоха при президента.

Като говорим за консултации, говорим за диалог. Диалог в момента с президента явно няма. Консултациите могат да се проведат в ден и час удобен за всяка ПГ, в Конституцията не е посочен точен ден и час. Ние сме дали своите аргументи, защо не сме се явили вчера и сме поискали една отсрочка“, каза Матеев.

Според него няма разминаване между ПП и държавния глава. „Просто вчера поканата беше с определен час. Това е покана, а не призовка. Ние сме отговорили на нея и сме изтъкнали много важни аргументи. За да се яви наш представител на тези консултации, първо трябва да се вземе решение на национален съвет, който сме провели снощи“, уточни юристът, цитиран от БГНЕС. Той определи консултациите при президента като безсмислени и формални.

ДБ: „Всеки се държи като хан Аспарух“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също подчерта, че в Конституцията няма изискване колко време могат да продължат консултациите при президента. Съответно по думите му е имало възможност президентът да даде още време на „Продължаваме промяната“ да проведе срещите на ръководството си и с партньорите от БСП и „Демократична България“ за ново правителство, като последната предстои по-късно днес (28 юни).

Всеки се държи като хан Аспарух! Все едно държавата започва с него, ще определи всичко, той ще каже. От това няма да излезе управление“, изтъкна той и отбеляза, че не само сега предсрочните избори изглеждат най-вероятният сценарий, но и не вижда „какъв е шансът да се състави кабинет в по-следващия парламент“.

„Виждате ли някакъв рационален процес в цялото нещо? Виждате ли някакви рационални усилия някакви гледни точки да бъдат събрани, да бъдат чути, да се намерят допирни точки“, попита Иванов, цитиран от „Дневник“.

По думите му с отказа от удължаване на консултациите президентът е провалил възможността за ново правителство в рамките на настоящия парламент, колкото и малка да е тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама