Бюджетната комисия реши: От 1 юли 25 ст. отстъпка за горивата

20:20, 28 юни 22 / Политика 25 898 Шрифт:
Цветилена Симеонова

На извънредно заседание бюджетната комисия прие държавният дълг да се увеличи от 7,3 на 10,3 млрд. лв. с 15 гласа „за“ и 7 „въздържали се“ от ГЕРБ.

Депутатите приеха още да се увеличат със 100 млн. капиталовите разходи на общините, други 30 млн. са предвидени за заплати на общините. Приеха още 1.4 млн. за сценични изкуства. Общо за култура бяха гласувани 51 милиона лева, съобщи БНТ.

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

Министърът на труда поиска да се предвиди до 5,5 млн. лв. в бюджета на НОИ за заплати.

Депутатите приеха над 1 млрд. лв. държавни гаранции за теглене на кредити от „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. От тях 300 млн. лв. са за „Булгаргаз“, с които авансово да заплати втечнен газ, а над 764 млн. за „Булгартрансгаз“ за разширението на „Чирен“, конектора със Сърбия и за 60 км. ново газово трасе.

От ГЕРБ се обявиха против, че по инфраструктурните проекти има еврофинансиране, а средствата за авансовото плащане всъщност отиват да покрият дълговете на „Булгаргаз“ към НАП и банки за над 300 млн. лв.

Освен това комисията одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в сила от първи юли и ще е валидна до края на годината. Мярката ще струва 150 милиона лева на хазната, пише БНР.

По-рано в пленарната зала бяха приети окончателно актуализациите на бюджетите на ДОО и НЗОК. Така от 1 юли минималната пенсия ще достигне 467 лева. От тази дата максималната пенсия се покачва до 2000 лева. От 1 октомври таванът ще се покачи още веднъж - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама