Депутат от БСП блокира връщането на хартиената бюлетина

12:00, 29 юни 22 / Политика 25 1492 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Един глас на депутат от БСП не позволи предложението на самата левица в програмата за тази седмица на парламента да бъде включен проектът за връщане на хартиените бюлетини. От столетницата искаха промените в Изборния кодекс (ИК) да бъдат гласувани като втора точка, след гласуването на актуализацията на бюджета. „За“ бяха 115 депутати (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП), 115 - „против“ (ПП, ИТН, ДБ и „Възраждане“ и 1 от БСП) и един от ПП се въздържа. Не беше подложено на гласуване и идентичното предложение на ГЕРБ за изменения в ИК.

Снимка: Facebook/ Ивайло Мирчев

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев написа във Facebook, че решаващият глас е бил на един от големите критици на лидера на партията Корнелия Нинова - Крум Зарков. Има шанс връщането на порочните практики при вота да бъде спряно, а всеки глас ще бъде ключов. Предстоят драматични последни дни на този парламент“, написа Мирчев. 

Депутатът от столетницата все още не е потвърдил официално дали наистина той е възпрял решението за хартиения вот, но преди дни се обяви твърдо против връщането на хартията за изборите.

Във Facebook Зарков написа преди десетина дни, че десетки часове е спорил с ГЕРБ и ДПС по въпроса за хартиената бюлетина и затова за него е непонятно именно левицата да внася за гласуване в парламента тяхната „отколешна идея“. „Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение. Чувам, казват ми, „машината отказа възрастен наш член да гласува“ и аз съм много чувствителен към този аргумент. Но какво като гласува с хартия и гласът му не бъде отразен в крайния протокол, защото е надраскан, сбъркан или бюлетината е обявена за невалидна? Нали си спомняме броя на невалидните бюлетини отпреди машините, нали не сме забравили инструктажите как се драска с нокът по хартията и т.н. И да – такива предложения правят партията ни непоследователна, а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други“, изтъкна тогава той. 

Междувременно Благовест Кирилов от БСП обяви в социалната мрежа, че умишлено не е участвал в гласуването, защото не можел да подкрепи тази идея, „особено когато в такъв момент тя вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС“. „БСП беше един от силните гласове за машинния вот, аз не разбрах защо си променихме мнението за по-малко от година. През 90-те спореха в пленарна зала дали хората ще могат да се научат да гласуват с интегрална бюлетина, а не с цветни хартийки. Научиха се“, написа той и призова депутатите да спрат да подценяват избирателите. „И нека припомним, че в момента в секции с под триста избиратели все още се гласува на хартия. Тоест хората в малките населени места, за които се предполага, че най-трудно боравят с такива устройства още дават гласа си по традиционния начин“, добави Кирилов.

„А относно ниската активност - дали да не разгледаме случващото се в парламента и да не се запитаме дали всъщност то не е причината за ниската активност? Машинният вот не е панацея, но сведе невалидните бюлетини до минимум, защото преди това те бяха непропорционално висок процент“, изтъкна още депутатът от левицата. 

Стела Николова от Демократична Българиясъщо поздрави народния представител от БСП, който е гласувал против да влезе в дневния ред на парламента изменение на ИК за хартиените  бюлетини. Един глас спаси връщането на фалшификациите“, написа тя. 

Как се стигна до връщане на темата за хартиеия вот?

Припомняме, че преди малко повече от два месеца БСП внесе законопроект за промени в ИК, с който предлагат да се върне хартиената бюлетина като алтернатива на машинния вот. Вносители са Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. Мотивите им са, че въвеждането на почти изцяло машинно гласуване е довело до рекордно ниска избирателна активност. Социалистите предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

ГЕРБ готви офанзива срещу машинния вот

Същата теза изложиха и от ГЕРБ-СДС в мотивите си. Те обаче твърдят и че именно чрез машините е бил манипулиран вотът. В деня, в който от ГЕРБ поискаха вот на недоверие срещу правителството, бившите управляващи внесоха и свои предложения за промени в Изборния кодекс.

По-рано десният Ивайло Мирчев пък публикува части от електронно писмо на Цветомир Паунов – организационен секретар на ГЕРБ, към областните координатори на партията. В него се съдържа молба към партийците да подпомогнат подписка за връщането на хартиените бюлетини. Има и таблица, в която са определени квоти с подписи за различните области на страната – 5500 за София-град, 3000 за Варна, 4000 за Бургас, общо 50 000 за цялата страна. Паунов призовава акцията да се проведе с „организираност и дискретност“.

Съгласно последните промени в Изборния кодекс във всички секции се гласува машинно, с изключение на тези с до 300 регистрирани гласоподаватели. По този начин се проведоха изборите за 46-ото и настоящото 47-мо Народно събрание, както и за президент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:25, 29 юни 22

Браво на депутата от БСП. Много по елегантно е да се гласува машинно. Днес машинно, утре - електронно по интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама