Изборът се провали: Емил Кошлуков остава начело на БНТ

14:38, 29 юни 22 25 1556 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Емил Кошлуков остава директор на Българската национална телевизия (БНТ) до провеждането на нова процедура за избор. Това е резултатът, след като и трите опита Съветът за електронни медии (СЕМ) да определи нов генерален директор на телевизията се провалиха.

В сряда никой от осемте кандидати не получи нужните три от общо пет гласа на членовете на СЕМ и при трите прегласувания. Осемте кандидати за поста бяха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова, пише „Свободна Европа“.

Последният трети опит повтори резултатите от втория. Бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков получи два гласа в подкрепа от Симона Велева и Пролет Велкова. Два гласа получи и Сашо Диков - от Велева и председателката на СЕМ Соня Момчилова. За Емил Кошлуков гласува единствено Галина Георгиева, а Ирина Величкова също получи един глас в подкрепа - от Велева.

Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията и показаха своята независима позиция“, каза след края на процедурата Соня Момчилова.

Тогава думата поиска Пролет Велкова, която посочи, че не се гордее от резултата на гласуването и не мисли, че то е в обществен интерес. Тя добави, че заради случилото се си е припомнила един слух – „че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков в ролята на същия“. „Аз тогава много се възпротивих на този слух, казах си не е възможно такова интригантстване. Но виждаме, че днес се случи точно това“, каза Велкова.

Предстои той да управлява телевизията неясно колко време напред. Задават се избори и всички ние знаем, че по време на избори политическият натиск върху медиите е най-голям, и изводите остава да си направим самите ние“, посочи тя.

Момчилова отговори, че не подкрепя „пилатовския подход да изберем някой, защото трябва да има избор“ и „се гордее“ с решението.

„Трябва „проветряване“: Концепциите на последните четирима кандидати за шеф на БНТ

Как протече второто гласуване

При втория опит членовете на СЕМ гласуваха наново за трите кандидатури, които час по-рано получиха по един глас в подкрепа. Това бяха Емил Кошлуков, Венелин Петков и Ирина Величкова.

Този път Петков получи два гласа в подкрепа - освен от Пролет Велкова и от Симона Велева. Както и при първия опит, само Галина Георгиева подкрепи кандидатурата на Емил Кошлуков, а останалите гласуваха против. Ирина Величкова, предложена от Симона Велева, получи един глас „за“, двама против и двама „въздържали се“.

В допълнение Симона Велева предложи да бъде гласувана и кандидатурата на Сашо Диков. Той получи подкрепата само на Велева и Соня Момчилова, а другите се въздържаха.

„Славата е в миналото“: Ден 1 на изслушванията за директор на БНТ

Как протече първото гласуване

При първото гласуване, председателката на СЕМ Соня Момчилова се въздържа. Тя каза, че според нея никой от кандидатите не се е представил достатъчно убедително, а въздържанието „често пъти е по-почтеният и уместен избор“. „Не видяхме юнакът, който ще събуди спящия великан“, каза Момчилова.

Габриела Наплатанова, която е член на Съвета, излъчен от президента, също се въздържа, въпреки че каза, че подкрепя бившия шеф на новините на bTV Венелин Петков.

Пролет Велкова, която беше избрана от парламента за член на Съвета, подкрепи кандидатурата на Венелин Петков. По думите ѝ той е доказал, че може да защитава независимостта на медията и журналистите, които ръководи.

Симона Велева, която също беше назначена от парламента, даде гласа си за Ирина Величкова. Велева обаче подчерта, че е готова на компромис и диалог, защото според нея е изключително важно Съветът да успее да избере нов директор на БНТ.

Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ, подкрепи настоящия генерален директор Емил Кошлуков. Според нея така ще се осигури стабилност на обществената медия. Останалите членове на СЕМ гласуваха против тази кандидатура.

Гласуването се провежда, след като в понеделник и вторник СЕМ изслуша осемте кандидати и се запозна с концепциите им за управление на БНТ. След втория неуспешен опит да изберат нов генерален директор на телевизията членовете на СЕМ се оттеглиха на едночасово заседание. Предстои в 13:55 да започне третото гласуване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:28, 29 юни 22

Наплатанова много се изложи, уж са бивши колеги с Венелин Петков. Само той е подходящ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама