Украйна и Русия направиха най-голямата размяна на пленници досега

19:35, 29 юни 22 25 2164 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинското разузнаване съобщи, че 144 украински войници са били освободени при най-голямата размяна на пленници от началото на руската инвазия. Сред освободените повечето са от защитниците на металургичния комбинат „Азовстал“ в южния пристанищен град Мариупол. Те бяха пленени от руските окупатори, когато миналия месец заводът бе окончателно превзет след повече от три месеца отбрана.

Джонсън: Ако Путин беше жена, нямаше да нападне Украйна

Това е най-голямата размяна от началото на пълномащабната руска инвазия. От освободените 144 души 95 са защитници на „Азовстал“, съобщава лаконично главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната в канала си Telegram, без да уточнява кога и къде е извършена размяната. Руската страна засега не коментира нищо за размяната, пише „Сега“.

Руската пропаганда нарича защитниците от полка „Азов“ „нацисти“ и често им приписва някои от военните престъпления на своите войски в Украйна. В руски плен са около 2000 бойци от „Азовстал“, които отбраняваха завода до средата на май. Украйна неведнъж заяви, че възнамерява да ги върне обратно чрез размяна на пленници.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама