Как да се справим със стреса?

18:35, 03 юли 22 / Любопитно 25 986 Шрифт:
Ирина Иванова

Правилното управление на вътрешните ресурси - психологически и физически - може да помогне на човек да се справи с всеки стрес, дори с най-тежките клинични депресии, съветват психолози.

Стресът в работата се отразява на гласа ни

Физическите ресурси са всички онези неща, които подобряват благосъстоянието ни: качествен сън, здравословна диета, умерена физическа активност, внимание към здравето, умения за самоконтрол“, се казва в доклада „Как да се справим със стреса“, разработен от психолозите от руската група EMERCOM.

Психологическите ресурси се основават на общуването, хобитата, емоционалната и личностната зрялост и професионалните успехи. От друга страна, моралният ресурс е способността да се отговори на въпроса „Защо?“. Стратегиите за „запазване“ и „умножаване“ позволяват тези ресурси да бъдат умело управлявани.

Прегръдките помагат на жените да се справят със стреса

Първата включва способността да се избягват стресови ситуации, да се разрешават своевременно конфликти и да не се реагира твърде емоционално на неприятности. Втората стратегия помага да се прецени какво ще позволи на човека да придобие физическа и емоционална сила и да не пренебрегва тези дейности. „Най-добри резултати се получават при едновременното използване на двете стратегии“, обобщават учените, цитирани от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама