Украйна победи Русия във войната за борша

17:30, 01 юли 22 / Любопитно 25 1509 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Киев приветства решението на ЮНЕСКО да признае борша – супа, за която Русия също претендира, че е нейно национално ястие, за украинско нематериално културно наследство, предаде АФП.

Победата във войната за борша е наша“, написа украинският министър на културата Олександър Ткаченко в Телеграм. Той добави, че Украйна „ще спечели и двете – войната за борша и тази война“, визирайки инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари.

По-рано днес ЮНЕСКО – организацията на ООН за образование, наука и култура, включи украинския борш в списъка на застрашеното нематериално културно наследство.

Украйна смята гъстата хранителната супа, която обикновено се готви с червено цвекло, за национално ястие, макар то масово да се консумира в Русия, други бивши съветски републики и Полша.

Решението, с което украинската култура за готвене на борш бе вписана в нематериалното културна наследство, което спешно трябва да бъде защитено, бе прието по ускорена процедура. Тя бе предизвикана от руската инвазия в Украйна и негативното влияние на войната върху тази традиция, посочва ЮНЕСКО.

Украйна приветства решението, което обаче бе остро критикувано от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че с него се прави така, че боршът принадлежи „на един народ… една националност“. „Това е ксенофобия“, добави тя.

Но ЮНЕСКО отбеляза, че украинският борш е само вариант на ястие, популярно и другаде, като е от важно значение за всекидневието в страната. „Украинският борш – национална версия на борша, консумиран в няколко страни от региона, е интегрална част от украинския семеен и общностен живот“, посочва организацията, съобщи БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама