Гешев: Прокурорите сме преградата пред беззаконието

16:50, 02 юли 22 25 1620 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Във времена на разпад на държавността ние сме последната преграда пред беззаконието и престъпността. Това каза в събота главния прокурор Иван Гешев пред Общото събрание на прокурорите, на което трябва да бъдат избрани четиримата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота.

Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни експерименти, които някои наричат реформи. Законодателни експерименти, особено последните, цената за които предстои да платят българските граждани“, допълни Гешев, визирайки закриването на специализираните съд и прокуратура. Той проведе сериозна битка през последната година за запазването им, те обаче ще прекратят функционирането си в края на юли. Казусът за запазването им е висящ пред Конституционния съд, а шансовете за успех на Иван Гешев изглеждат нищожни. Основната му теза е, че парламентът, който е създал спецмагистратурите, няма право да ги закрие.

Суперлативи за кандидатите за членове на ВСС

По отношение на кандидатите за членове на ВСС от прокурорската квота Иван Гешев имаше само суперлативи. Всеки един от кандидатите за членове на Прокурорската колегия има впечатляваща кариера и е достоен да изпълни задачите, които стоят пред Съвета, и да защити независимостта и интересите на всеки един от нас“, изтъкна той.

Днес Общото събрание на прокурорите ще изслуша осмината кандидати, които се борят за четири места във ВСС. Гласуването ще е след седмица. 

Кои са кандидатите?

Те са заместничката на главния прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова, делегираният прокурор Станислав Стойков, трима прокурорски шефове- Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите, Владимир Чавдаров, апелативен прокурор на Варна, и Димитринка Шкодрова, зам.-окръжен прокурор на Ямбол, трима редови прокурори - Добринка Калчева от Апелативната прокуратура – Пловдив, Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура, и прокурорът от Софийската районна прокуратурата Пламен Петков.

Един остър критик

Най-острият критик на статуквото бе Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е бивш прокурор от Сливница. „Кадровиците вземат смущаващи решения без дори да направят опит да ги обяснят. Членовете на ВСС сякаш останаха глухи за проблемите на отделния магистрат и прогонваме младите колеги“, каза Петков.

Според него прокурорите трябва да покажат, че са магистрати, които не могат да бъдат залъгвани с напразни обещания и проформа реформи. Няма как обществото да има доверие в съдебната система, след като ние нямаме. Промените трябва да бъдат инициирани отвътре, в противен случай рискуваме да ни ги наложат отвън, а това няма да доведе до нищо добро“, заяви Петков, цитиран от lex.bg.

Относително критичен бе и Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор, но иска да стане член на ВСС. Той казва, че българските магистрати не заслужават сегашното положение и го описва като крайна степен на обществено и институционално недоверие в работата им. Според него е настъпил момент, в който всеки, който има идеи и желание за промяна, трябва да помага на съдебната власт.

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров пък наблегна на това, че прокурорите трябва да са активни в отстояването на независимостта си. Същата теза изтъкна и окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов.

Зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова – Георгиева пък отбеляза като проблем, че процедурата по атестиране, която по думите ѝ е прекалено бавна. Тя смята, че командироването не решава проблема, а по-скоро създава нов.

Обвинителят от апелативната прокуратура в Пловдив Добринка Калчева акцентира върху бавните конкурси, възнагражденията и избора на административни ръководители. Зам.-главният прокурор Красимира Филипова също се спря на проблема с разликата във възнагражденията на магистратите на най-ниско и най-високо ниво. Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура  се обяви за стимули за магистратите, които работят в една структура с години и имат добра оценка за работата си.

ВСС отново си намери причина да отложи решението за Гешев

Процедурата по избор

Процедурата при техния избор е същата както при съдиите и следователите - първо кандидатите ще бъдат изслушани, което ще се случи днес, а другата събота ще е изборът. Днес те, освен че ще представят концепциите си, ще отговарят на въпросите на колегите си и на неправителствени организации.

Не пак, а отново: ВСС отложи решението за Гешев

Бъдещето на новия ВСС остава неясно при сегашната политическа обстановка. Парламентът дори не е започнал процедурата, макар че срокът за началото ѝ отдавна започна да тече. Опитът на председателя на парламентарната правна комисия в оставка да проведе заседание за обсъждане на правила се провали малко преди успешния вот на недоверие срещу правителството.

Миналата седмица съдиите избраха своите представители във ВСС след повторно гласуване, тъй като нито един от 15-имата кандидати не получи повече от половината гласове при първия вот.

Право на участие в Общото събрание имат 1 513 прокурори като 1 410 от тях са заявили електронно гласуване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:16, 03 юли 22

Каскетът е неграмотен и недодялан " юрист". Давай си оставката бухалко на мафията!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама