Идеалното количество сън зависи от възрастта

18:35, 04 юли 22 / Любопитно 25 1788 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания преразгледа препоръките си за идеалната продължителност на съня. Учените са определили идеалното количество нощна почивка за здравето на сърцето и на организма като цяло, съобщава EurekAlert.

Наистина ли се нуждаем от 8 часа сън?

Кардиолозите препоръчват седем до девет часа сън за възрастни, осем до десет часа за тийнейджъри, девет до 12 часа за деца на възраст от шест до 12 години и до 16 часа за деца под пет години. Също така, според експертите, е важно да се спазват циркадните ритми - циклични колебания в интензивността на биологичните процеси, свързани с промяната на деня и нощта. Уточнява се, че отклоненията от тях могат да имат отрицателно въздействие върху организма, предава БГНЕС.

„Сънят влияе върху цялостното здраве и хората със здравословен режим на съня са по-способни да се справят с рисковите фактори за сърцето, като например наднорменото тегло, високото кръвно налягане или риска от развитие на диабет тип 2“, заяви президентът на Американската асоциация по сърдечни заболявания Доналд М. Лойд-Джоунс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама