Москва с първи коментар след отпътуването на изгонените дипломати

15:33, 04 юли 22 / Свят 25 2311 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първи коментар от Москва след отпътуването на отзованите руски дипломати от София.

Руското посолство в България вече не може да функционира нормално, Москва ще отвърне реципрочно на действията на София, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БНР. 

Що се отнася до фактическото положение на нещата, „на земята“, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, като ги обяви за персона нон грата, те обезпечаваха жизненоважните дейности на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази изцепка, съвършено незаконна, по наша оценка, по оценка на МВнР посолството не е в състояние да работи нормално. На практика вече в този момент. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги с взаимност“, каза по време на пресконференция Лавров, цитиран от ТАСС.

Решението е взето под натиск от Вашингтон

Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София. „Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, за Лавров по време на пресконференция, предаде агенция РИА Новости. „Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните, между другото“, каза още министър Лавров. Според него дори в самата България решението е взето "от ръководството на страната с изненада“.

Руското посолзтво в България не може да функционира

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че не вижда начин руското посолство в София да продължи да функционира. Това заяви тя в разговор за телевизия „Россия-1“, като подчерта, че за ситуацията е виновно българското правителство.

„Те сведоха до нула възможността дипломатическата ни мисия да работи. В края на краищата то трябва да работи по някакъв начин“, коментира Захарова, цитирана от bTV, и добави, че руските власти скоро ще коментират ситуацията по-конкретно.

Русия спря да издава туристически визи за българи

Тя се оплака, че от България е експулсиран целият технически персонал на посолството. Затова и оттук нататък осигуряването на техническа подкрепа за гладкото функциониране на руската легация е почти невъзможно. Захарова каза още, че кабинетът в оставка е взел решението за изгонването на служителите под чуждо влияние. По нейно мнение целта е да бъде нанесен съкрушителен удар върху българо-руските отношения с цел парламентът да върне част от доверието си.

„Русия има големи интереси у нас, затваряне на посолството би било прекален подарък“

Припомняме, че в неделя 70 служители на посолството напуснаха София. Те излетяха с два правителствени самолета заедно със своите семейства. Руският посланик в България - Елеонора Митрофанова - от своя страна заплаши с пълно скъсване на дипломатическите отношения между София и Москва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама