Русия спря да издава туристически визи за българи

14:17, 04 юли 22 25 1386 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия е спряла да издава туристически визи от България, съобщи БНР. На практика така се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Русия. Посолството на Руската федерация издава само визи за преки роднини, уточнява националното радио.

На сайта на посолството на Русия в България няма информация за преустановено издаване на туристически визи. Пътуването до Русия става чрез туристически, хуманитарни, делови, учебни, работни и т.н. визи, посочва „Свободна Европа“.

Дипломатическото напрежението между България и Русия ескалира след решението на правителството в София да изгони 70 служители на руската дипломатическа мисия. Руските дипломати и служители заминаха за Москва в неделя.

Кирил Петков обясни, че причина за изгонването на служителите на мисията е, че те работят срещу интересите на България. „Мога да кажа, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие“, каза Петков.

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова постави ултиматум на българските власти да отменят решението си петък на обяд, като в противен случай тя заплаши, че Русия ще затвори посолството си в България. Премиерът Кирил Петков отхвърли искането на Митрофанова, като каза, че „няма да допуснем чужди дипломати да поставят ултиматуми“.

Москва с първи коментар след отпътуването на изгонените дипломати

Митрофанова каза, че ще поиска от властите в Москва да затвори посолството в България. В първи коментар след изгонването на руските дипломати говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че не вижда начин руското посолство в София да продължи да функционира.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама