БАБХ гони частната лаборатория от „Капитан Андреево“

14:40, 05 юли 22 25 1387 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Частната фирма „Евролаб 2011“ трябва да напусне помещенията, които заема на „Капитан Андреево“. Това става ясно от заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни.

Дружеството трябва „да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем“ на граничния пункт, пише в документа, цитиран от „Свободна Европа“. Заповедта допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да бъде изведена веднага. Освен това агенцията разпорежда на „Евролаб 2011“ незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

„Подкуп на абонамент“: Предлагали половин милион месечно на зам.-министър Христанов

Как започна всичко?

Фирмата „Евролаб 2011“ влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно ѝ е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата. През май правителството реши да прекъсне потока от пари към дружеството. Според кабинета „Петков“ именно действията му по овладяване на контрола на трафика на „Капитан Андреево“ са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

Подкуп по български: Шефът на БАБХ получил папчица с ластици в полиетиленов плик

Помещенията ни трябват

Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. „Те са променили изцяло предназначението на помещенията, което за нас е проблем. А тези помещения ни трябват“, каза за „Свободна Европа“ директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

С разпореждането на директора на БАБХ от петък договорът за наем с „Евролаб 2011“ се прекратява, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите „без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол“, пише в заповедта.

Изтече запис за предлаган подкуп за контрола на „Капитан Андреево“

Според БАБХ „незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя „Евролаб 2011“ поради наличие на конфликт на интереси“. Като аргумент е посочено и това, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност.

В основата на конфликта на интереси е фактът, че фирмата представлява собствениците на товари, но едновременно с това ги и контролира. Управителят на фирмата „Евролаб 2011“ Васил Димитров не бил запознат със заповедта на БАБХ, според която трябва да освободи помещенията и не може да коментира.

Договор в 12 без 5

Помещенията, които Агенцията по храните си иска, са били отдадени под наем на „Евролаб 2011“ с договор, сключен на 31 декември 2021 г. Именно те дават възможност на фирмата да затвори цикъла на проверка на границата, като едновременно представлява, проверява и пропуска през границата фирмите, превозващи плодове и зеленчуци. От преценката на служителите на „Евролаб 2011“ зависи дали камионите могат да минат бързо и безпроблемно, или ще се позабавят с превоза на стоката.

Тази дейност генерира по 5 хил. лева на час“, смята депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски. Според председателя на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев („Продължаваме промяната“) загубите за държавата от монопола на частната фирма са достигали 200 млн. лева годишно.

МВР и ДАНС извършват проверка на ГКПП „Капитан Андреево“

В мотивите на заповедта е обяснена хронологията на сключването на договора между БАБХ и „Евролаб 2011“ навръх Нова година. Определянето на наемател на помещенията е станало в противоречие със заповед на министъра на земеделието да не се сключват разпоредителни сделки до встъпването в длъжност на нов директор на БАБХ.

Проф. Даскалов е назначен на 30 декември и е встъпил в длъжност на следващия ден. В същия ден е подписана и заповедта за определяне на наемател на въпросните помещения, но това е направено от изпълняващият дължността директор Николай Роснев. Според юристите на агенцията това не е влизало в правомощията му и прави нищожна заповедта, с която определя „Евролаб 2011“ за наемател.

Как се осъществява контролът в момента?

В момента контролът на границата се извършва от Агенцията по храните. Наети са и работници за товаро-разтоварната работа. Пробите се изпращат в София, а изчакването е между 4 и 12 часа.

От Агенцията отчитат над два пъти ръст на приходите за времето, в което извършват контрола. За периода от 20 май до 28 юни издадените фактури са в размер на над 3,6 млн. лв. За сравнение за същия период на миналата година те са 1,56 млн. лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама