Зеленски забрани на командването да взима решения без него

08:57, 06 юли 22 25 1579 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува командването на армията. Причина за това станаха остри упреци срещу решение, засягащо мъжете в наборна възраст, предаде ДПА.

На следващото заседание на генералния щаб министърът на отбраната, началникът на генералния щаб и главнокомандващият на армията ще трябва да докладват подробно на президента за всяко свое решение, поиска 44-годишният политик във видеопослание.

„Обещавам на хората да изясня този въпрос и да поискам от генералния щаб повече да не взема подобни решения без мен“, посочи той. По думите му сред обществото е възникнало „неразбиране“ и „възмущение“.

Вчера главнокомандващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни и генералният щаб съобщиха, че мъжете в наборна възраст няма да имат право да напускат без разрешение мястото, където са регистрирани по местоживеене.

Украйна оцени на 750 млрд. евро възстановяването си от войната

След критики в социалните мрежи последва уточнение, че задължението важи единствено при напускане на съответната административна област на местожителство. Основание за изискването е правна норма от 1992 г.

Украинците на възраст между 18 и 60 години подлежат на военна служба и откакто в Украйна беше въведено военно положение, нямат право да напускат страната. От октомври на военна служба ще започнат да подлежат и жените от определени категории професии.

Президентът отново поиска оръжие 

Украинският президент Володимир Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Той направи това в традиционното си вечерно видеообръщение, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. „Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди“.

Зеленски заяви, че от известно време в Киев и много други градове не е имало вой на сирени за въздушна тревога, но добави: „Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки“.

Руската армия има само една задача, заяви украинският президент, „да отнема живота на хората, да сплашва хората - така че дори няколко дни без въздушна тревога вече да се усещат като част от терора“.

Задържания - масова практика 

Произволните задържания на граждани са станали масова практика в районите на Украйна под контрола на руската армия и свързаните с нея въоръжени групи, документирани са 270 случая, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и обяви намерения за засилване на наблюдението в Украйна, предаде Ройтерс.

Констатациите се основават на информация от посещение на наблюдатели на терен и събеседвания, направени с малко над 500 жертви и очевидци на нарушения на човешки права, както и на други източници на данни, каза Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Въпреки ограниченията в достъпа документирахме 270 случая на произволно задържане и принудително изчезване. Осем от жертвите са открити мъртви“, каза Бачелет в доклад за обстановката в Украйна между 24 февруари и 15 май.

Украйна и Русия направиха най-голямата размяна на пленници досега

В реч на същото заседание украинският заместник външен министър Емине Джапарова обвини Русия в масови отвличания, включително на кмета на Херсон Игор Колихаев, и призова за незабавното и безусловното им освобождаване.

Руският делегат Евгений Устинов заяви, че докладът на Бачелет е част от дезинформационна кампания срещу страната му, имаща за цел „да прикрие престъпленията на режима в Киев“. Москва отрича да е нападала умишлено цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Украйна иска членство в ОИСР

Украйна подаде молба за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи в чат приложението Телеграм премиерът Денис Шмигал, цитиран от ДПА.

Членството в ОИСР е един от крайъгълните камъни за успешното възстановяване и развитие на Украйна, заяви той. „Украйна споделя всички принципи на организацията и желае да стане неин член възможно най-скоро“, написа Шмигал в Туитър.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман съобщи в същата социална мрежа, че молбата „ще бъде разгледана от Съвета на ОИСР по обичайния ред“.

ОИСР, чието седалище е в Париж, обединява страни, които са отдадени на демокрацията и пазарното стопанство. Освен силни икономики като Германия, САЩ и Япония там членуват и страни с нововъзникващи пазари като Мексико и Чили.

Още преди руската инвазия Украйна беше смятана за една от най-бедните страни в Европа по доходи на глава от населението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама