Хлябът поевтинява от събота

10:34, 06 юли 22 25 1550 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От събота ще бъде признавана нулевата ставка на ДДС за хляба, каза пред БНР Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас. „Това очакваме да се случи от събота - с 20% да паднат цените на хляба“.

Людиев подчерта, че от година бизнес средата у нас не е стабилна, а бизнесът е под стрес. „Неизвестност, която не можем да калкулираме предварително. Само тази седмица електроенергията вече е над 700 лева. Това, което държавата поема като помощи, е много добре. За горивата обаче няма никаква прогноза. Най-много ни притесняват цените на брашната, които ползваме, основната суровина. Пшеницата се изкупува на два пъти по-висока цена, отколкото миналата година по същото време“, коментира той.

При закуските брашното не е основна суровина, както при хляба, затова цената на брашното няма да се отрази толкова много, поясни Димитър Людиев. „Цените на закуските ще си останат такива, каквито са в пазарна икономика. Няма да намалеят“.

Парламентът прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

Чакаме методически указания, няма да се начислява ДДС и цената би трябвало да падне. От понеделник най-късно“, допълва Митко Караджов, управител на пловдивски хлебозавод.

Козунакът ще се продава с ДДС, закуските, които продаваме, също ще бъдат с ДДС“, уточнява Лазар Генчев, малък производител на хляб и хлебни изделия.

Потребителите са скептични за голямо поевтиняване на хляба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама