Втори опит: Какво включва новата управленска програма? (ЧЕРНОВА) 

17:31, 06 юли 22 / Политика 25 1528 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Повторен избор на Никола Минчев за председател на Народното събрание, избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и приемане на антикорупционното законодателство; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор; закон за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения; закриване на създадената при управлението на последния кабинет „Борисов“ Държавна петролна компания. Това е малка част от законодателната управленска програма, по която от дни работят „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ (ДБ) и БСП.

Черновата на документа вече се появи в редица медии. Тя е разделена в две части. Първата обобщава основните приоритети, а втората, законопроектите, които ще гарантират тяхното изпълнение. Документите може да видите ТУК и ТУК. Окончателният вариант ще стане ясен, след като се вземат предвид и редакциите на БСП и ДБ.

Преговорите: Програмата е (почти) готова, но още няма подкрепата на 121 депутата

Хоризонтът на действие е шест месеца, а законите, които трябва да се променят – над 40.

Управленската програма предвижда преминаване на Изпълнителна агенция по горите към Министерски съвет заедно с всички горски стопанства и създаване на държавна агенция по управление на горите - обещание, превърнало се в ябълка на раздора между левицата и депутата от ПП и бивш шеф на агенцията по горите Александър Дунчев. Реформата в сектора забуксува на ниво проект, препредаван между парламента и земеделското министерство, попаднало в управленската квота на БСП, пише „Клуб Z“.

В законодателната програма се предвижда още преминаване и на агенцията по храните (БАБХ) под шапката на Министерски съвет, както и изваждане на службата по пожарна безопасност от МВР.

Записан е избор на „независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи“ - КЗК, БНБ, КФН. В това число и вече миналата в парламента на едно четене промяна в мандата на членовете на КЗК от 7 на 5 г., което дава възможност да се освободи сегашният състав. И за трите институции е предвидено номинации да правят ПП, ДБ и БСП. „Квоти“ на опозицията не са дадени. Партньорите са се разбрали и за вдигане на прага за регистрация по ДДС - старо искане на ДБ.

В програмата са описани и част от прословутите вече над 20 закона, които трябва да бъдат приети, за да усвои България средствата по плана за възстановяване и устойчивост, като на първо място е поставено изменение в Закона за обществените поръчки. Предвижда се „намаляване използването на договарянето на обществени поръчки (без обявление) и на поръчките само с една оферта, ограничаване преразпределянето на задачи от „вътрешни“ поръчки“ - т.е. търговете, които сега генерират висок корупционен риск като „уредени“ предварително за „правилния“ изпълнител.

Проектопрограмата в социалната сфера включва увеличение на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения, както и приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на алтернативно ядрено гориво, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори за доставка.

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала „Струма“ чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала „Хемус“ и продължението на „Черно море“. Предлага се и въвеждане на германските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка.

В частта, свързана с културните политики, управляващите предлагат с бюджета за следващата година да се въведе фонд за радио и телевизия. Предлага се и разработване на промени в Закона за електронни медии, така че в обхвата на закона да бъдат включени и онлайн медиите и социалните мрежи, както и да има персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети.

Друга нова идея е и създаването на виртуален консулски отдел, предоставящ онлайн услуги за всички българи в чужбина, пише „Дневник“.

Законодателни изменения се предвиждат и по отношение на сектор „Здравеопазване“, но от описанието не става ясно възприета ли е идеята на левицата болниците да не са търговски дружества. В сектор „Транспорт“ пък се предвижда Изпълнителна агенция „Морска администрация“ от София да се премести във Варна, както и промяна на седалището на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ от София - в Бургас.

По отношение на сектор „Отбрана“ партньорите все още не са се разбрали - заради настояването на ДБ за по-голям процент от БВП за модернизация.

Остава и амбицията за приемане на еврото през 2024 г., както и парламентът да подмени своята квота във Висшия съдебен съвет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама