Жена припадна на опашка за пенсии

09:41, 07 юли 22 25 1271 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Възрастна жена колабира на опашка за пенсии в Централна поща - Пловдив.  Огромната опашка рано сутринта в пощата в Пловдив директорът на пловдивксия клон на „Български пощи“ Диана Ранчева обясни с това, че хората искат да получат парите си още в първия ден на тяхното изпплащане. 

„Повечето клиенти желаят да получат пенсиите си в първия изплащателен ден и е обичайно да има повече хора. Максималните гишета тук са 7 и те обслужват хората“, каза тя пред Нова телевизия.

Пенсионерите ще получат цялото си увеличение с юлските пенсии

Днес е първият ден от изплащането на увеличените пенсии. С актуализацията на бюджета за 2022 г. парите на най-възрастните бяха увеличени от юли с 10%, като в тях беше е включена и COVID добавката от 60 лв.

Пенсията за пълен осигурителен стаж и за ранно пенсиониране вече е 467 лв. За непълен осигурителен стаж – близо 400 лв. Пенсиите за инвалидност също се променят. Тези с най-висока степен на увреждане ще получават над 530 лв., а тези с най-ниска степен – близо 400. Минималният размер на пенсията за всеки наследник пък става над 350 лв. От 1 юли максималната пенсия се вдига на 2000 лв., а от 1 октомври тя става 3400 лв.

1,3 млн. възрастни ще получат пенсиите си по банков път днес. Останалите – в пощенските станции от днес до 20-ти юли по график. Не се очаква забавяне, увериха преди дни от Националния осигурителен институт.

10-те% увеличение пенсионерите определиха като „малко” и „нищо не е”. Според тях те няма да компенсират инфлацията, тъй като парите са „отишли предварително” и главно за храна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама