Маските в някои болници отново стават задължителни

13:52, 07 юли 22 25 1588 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С писмо от Министерството на здравеопазването ще разпоредим на регионалните здравни инспекции да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19. Това обяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна към момента. Той посочи, че започва началото на вълна, която ще продължи, но никой не може да каже "до какви висоти ще стигне“. Според него може да се очаква в началото на август да бъдат достигнати максимални стойности на броя на заразените.

„При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на Омикрон“ - BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му“, допълни главният държавен здравен инспектор, цитиран от БТА.

По-рано днес данните на Националния център по заразни и паразитни болести обявиха, че София-град, областите Бургас, Варна и Враца са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция.

Междувременно от няколко дни заради увеличаващия се брой случаи, все повече експерти заговориха за връщане на част от противоепидемичните мерки у нас. В момента носенето на маски на закрито не е задължително, включително и в градския транспорт. От здравното министерство обаче съветват - маска да се носи на закритите обществени места, където има струпване на хора, спазване на дистанция и лична хигиена, по-често проветряване и ваксинация. На този етап тези мерки са единствено препоръчителни. Според експерти обаче ситуацията налага част от тях отново да се върнат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама