ЕИБ и правителството с меморандум за по-добро усвояване на еврофондовете

14:28, 07 юли 22 25 1229 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави подкрепа за проекти на българското правителство с цел ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или на инвестиционни програми, финансирани със средства от европейските фондове. Предвид потребностите на българското правителство и ролята на ЕИБ като дългосрочен кредитор от страна на ЕС, ЕИБ може да подпомогне и мерки за изграждане на институционален капацитет, както и подготовката или осъвременяването на стратегически документи и инвестиционни планове за определени сектори.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ и Асен Василев, заместник министър-председател по европейските фондове и министър на финансите, проведоха среща на 7 юли в София за подписване на Меморандум за разбирателство за проектна подкрепа между правителството на Република България и Европейската инвестиционна банка с цел предоставяне на тези консултантски услуги.

Българското правителство очерта няколко широки области, които се нуждаят от допълнителна подкрепа през наскоро започналия програмен период - 2021-2027 г.  По силата на Меморандума за разбирателство и след договаряне между българското правителство и Европейската инвестиционна банка ще бъдат подписани отделни споразумения за услуги за консултантска подкрепа на проекти (СКПП) между ЕИБ и определени български бенефициенти/крайни получатели и/или управляващи органи, съобщиха от ЕИБ.

Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, заяви: „Досега ЕИБ е предоставяла на българските власти решаваща помощ по подготовката на стратегически документи и подпомагала изпълнението на проекти и изграждането на институционален капацитет.  Подписването на Меморандума за разбирателство е логично продължение на успешните консултантски услуги, предоставяни в България по линия на СКПП. Готови сме да разширим обхвата на целевата помощ, която оказваме на правителството, на управляващите органи и на другите бенефициенти, по проекти за климата, включително в секторите на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и проектите за справедлив преход в страната, като дадем своя принос за социалните и икономическите ползи от нови инвестиции и преодолеем предизвикателствата в областта на заетостта, образованието и финансирането на местно равнище". 

Лиляна Павлова пред ТОПНОВИНИ: Приоритет на ЕИБ ще са инвестициите в областта на климата и околната среда

Асен Василев, заместник министър-председател по европейските фондове и министър на финансите, заяви: „Радвам се, че продължаваме сътрудничеството с Европейската инвестиционна банка в новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместната ни работа с ЕИБ ще гарантира прозрачност и контрол при разходване на средствата, както и значително допълващо финансиране по ключови за страната ни проекти.“

Предвидената от ЕИБ подкрепа за проекти по този меморандум, предназначена за бенефициенти/крайни получатели и управляващи органи, която допълва усилията на българското правителство, ще бъде финансирана по съответната програма или чрез други европейски фондове, отпуснати на България.

ЕИБ ще одобри финансиране на концесионера на летище София

Срокът на действие на меморандума изтича в края на срока за плащанията по съответните фондове на ЕС за програмния период 2021-2027 г., който към днешна дата е 31 декември 2029 г.

Ефектът от инвестициите в мерки за климата, справедливия преход и екологичната устойчивост в цяла България ще бъде подсилен от техническа помощ и споделяне на добри практики, осигурени от специализиран експертен екип на Европейската инвестиционна банка, който вече е в страната.

Целевата консултантска подкрепа по проекти на ЕИБ в България досега

ЕИБ работи в тясно сътрудничество с България от 1992 г. и е подкрепила икономиката на страната с близо 5,7 млрд. евро. Банката подпомага инвестиционни проекти, които преодоляват различията в регионалното развитие и укрепват икономическата конкурентоспособност.  ЕИБ оказва помощ и на български дружества, засегнати от икономическите последствия от пандемията от коронавируса. България е един от най-големите бенефициенти на техническа помощ от страна на банката.

Споразуменията за консултантска подкрепа на проекти (СКПП) са в помощ на финансирани от Европейския съюз проекти и целят ускорено изпълнение на проекти и усвояване на структурни и инвестиционни фондове, отпуснати от ЕС. Нашите споразумения са гъвкави инструменти, които предоставят целенасочени консултации на проектните екипи и на администрацията, отговаряща за инвестициите в публичния сектор. Нашите експерти и консултанти предоставят консултантски услуги с акцент върху стратегически инфраструктурни проекти и системи за обществени поръчки. Осигуряваме практическа подкрепа по време на всички етапи от изпълнението на проектите, а когато се налага - и по време на подготовката на проекта. През цялото време ние работим в тясно сътрудничество с местните екипи и власти, за да осигурим предаване на знания на местните специалисти.

Последният меморандум за разбирателство за СКПП беше подписан през декември 2015 г. и в съответствие с него ЕИБ подкрепи изпълнението на проекти в България в областта на водоснабдяването, отпадъчните води, битовите отпадъци и транспорта. В момента ЕИБ предоставя консултантска подкрепа по проекти чрез техническа помощ по СКПП във водния сектор за наблюдение на изпълнението на проекти и за преодоляване на затруднения в процеса на изпълнение. В същото време, нашата подкрепа е насочена към новосъздадените ВиК оператори на почти цялата територия на страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама