Заливът Корал вече е защитена морска зона

14:53, 07 юли 22 25 1020 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заливът Корал е обявен за защитена акватория със заповед на екомиинстъра Борислав Сандов, съобщиха от ресорното ведомство. Решението е част от стратегията на екипа в министерството за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение „Да запазим Корал“.

„До 2030 г. трябва да имаме 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в междуправителствената коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България се присъедини на 2 март тази година“, отбеляза министър Сандов.

Министерството по околната среда и водите е възложило на БАН изготвянето на концепция за постигането на тези цели, работи и с неправителствения сектор, който има активно участие в опазването на природата и биоразнообразието.

В границите на защитената морска зона „Залив Корал“ се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март. Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации.

Защитената местност „Залив Корал“ е едва третата морска защитена територия у нас след обявения като такава през далечната 1941 г. резерват „Калиакра“ и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс“ (2001 г.).

Сега в границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

Обявяването на още три нови морски защитени територии е на етап обществено обсъждане – това са защитените зони „Аладжа банка“, „Емона“ и „Отманли“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама