ВСС остави Гешев като главен прокурор

23:51, 07 юли 22 25 1631 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Висшият съдебен съвет отхвърли искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и на сегашния ръководител на Министерството на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това стана след повече от 13-часов дебат с 16 гласа „за“ и 2 „против“ - Атанаска Дишева и Олга Керелска. Във вота не участва ръководителят на държавното обвинение. А от заседанието отсъстваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и Цветинка Пашкунова от съдийската квота. Всички останали членове на съвета застанаха зад главния прокурор. 

Гешев: Прокурорите сме преградата пред беззаконието

Това лесно можеше да се предвиди не само от това, че в крайна сметка те го избраха на поста, и от предишните им изяви в съвета, но и от това че цял ден днес пламенно го защитаваха от всички доводи на министъра на правосъдието за уволнението му, включително наричайки исканията за отстраняването му комплот. 

Преди вота Гешев обяви, че „за съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи във ВСС, и това не са членовете на ВСС, а политици, които използваха конституционна процедура за политически цели без основания“. Той продължи, че ако не бъде отстранен министърката на правосъдието в оставка ще излезе и ще каже, че съветът не е изпълнил задължението си. „Исканията (за уволнението - б.р.) са на нивото не на първокурсник в Юридическия факултет, а на някой с основно образование. Вероятно не са писани от г-жа Йорданова, а от поне трима души, които не са говорили помежду си“, посочи Гешев и допълни, че не се съмнява в интегритета на членовете на ВСС, които предстои да гласуват отстраняването му.

Преди това в хода на дебатите Гешев отказа да отговоря на повечето въпроси, предимно с обяснението, че вече го е сторил. Неудобните за Гешев питания дойдоха от Атанаска Дишева и Олга Керелска. Другите активни по време на дискусията бяха представителите на прокуратурата и членовете от парламентарната квота в съвета. Според тях доводите на министъра на правосъдието за уволнението на главния прокурор  са неоснователни и непълни.

Не пак, а отново: ВСС отложи решението за Гешев

През цялото време Гешев настояваше, че няма нищо общо с публикуването на различните съобщения на сайта на прокуратурата. Не се месел по дела, не разгласявал информация без разрешението на наблюдаващите прокурори и като цяло не знаел какво има по делата. Главният прокурор припомни и че не е длъжен да дава обясняния.

„Осемте джуджета“ и „Жоси“

Когато се стигна до обсъждане на случая „Осемте джуджета Гешев отряза опитите да му бъдат зададени въпроси и посочи, че е пратил становище. „Оставам с впечатление, че друг Ви е писал становищата и не може да ги възпроизведете, без да ги четете“, репликира го Дишева.

След „Осемте джуджета“, съветът се прехвърли на друг чувствителен казус, който според искането на министър Надежда Йорданова е основание за уволнението на Гешев - „Жоси“. Става дума за сигнала от бившия съдружник в „Жоси“ ООД Георги Цолов Георгиев за „открадването“ на дружеството и палеж на семейната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината твърдението на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в „Жоси“. От документите по партидата на дружеството не става ясна нито причината именно Стоимен Гешев да бъде приет за съдружник на Георгиев, нито как е определена пазарната стойност на 2% от капитала на дружеството и дали тя съответства на 100 лв., колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се казва още в искането. 

Освен всичко, институционалното въвличане на прокуратурата в случая нарушава етичните норми на магистратите, смята Йорданова. По нареждане на Върховния административен съд ВСС ще разгледа само действията на Гешев, след като е станал главен прокурор - 18 декември 2019 г., а това е публикуването на едно прессъобщение на сайта на прокуратурата не е имал дял в „Жоси“. Бащата на Гешев е имал дял в „Жоси“, но придобиването му не е било вписано в Търговския регистър, обясни Керелска.

ВСС отново си намери причина да отложи решението за Гешев

Гешев пък обяви, че ГДБОП е проверявала случая, но той тълкува това не като репресия към себе си, а като некомпетентност на някой полицай.

СРС-тата

В предложението на Стоилов като първо основание за уволнението на Гешев се сочи злоупотребата със специални разузнавателни средства като е наредил на сайта на прокуратурата да се публикуват разговори СРС-тата, по които протича президентът Румен Радев, както и СРС-тата, които прокуратурата разгласи, за да подкрепи тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените протести.

В своя защита пред съвета Гешев обяви, че предложението на Стоилов е смешно и почива на конюнктурни политически цели. После започна да повтаря предупреждението си, че се цели „инсталиране на послушен, какъвто той никога няма да бъде. Според него има цел и да се злепостави ВСС. Членовете от прокурорската квота в съвета се надпреварват да адвокатстват на Гешев, а той в типичния си стил постоянно опитва да омаловажава и иронизира предложенията за уволнението му. Например, докато членовете на съвета обсъждаха акцията на бюрото по защита в президентството преди две години, която отключи летните протести срещу правителството „Борисов“ и срещу самия Гешев, той посочи, че никой от бюрото не е бил с танкове, гранатомети и друго подобно оръжие. Според него докато е било под негово ръководство бюрото по защита (то бе върнато към Министерството на правосъдието миналото лято) е участвало в десетки такива акции.

Гешев обясни, че е логично на обществеността да се дава информация по значимите дела. (Прокуратурата обаче много старателно избира по кои знакови дела да информира напоително обществото и по кои да мълчи - б.р.)

Закриването на спецправосъдието

Главният прокурор често коментираше и закриването на спецправосъдието, което според него е в услуга на мафията и олигарсите. „Някои мутри са давали банкети, като мина на второ четене Законът за съдебната власт“, подхвърли той, но не представи доказателства за това, както поиска Атанаска Дишева от съвета. А тя направи забележката за доказателствата, тъй като през цялото време прокурорските представители във ВСС настояваха за доказателства - например за това, че Гешев е наредил на сайта на прокуратурата да се публикуват СРС-та и други доказателства по дела.

Удобен главен прокурор

Преди заседанието на съвета Гешев обяви пред журналистите, че целта е той да бъде свален, за да се сложи удобен главен прокурор, да „се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки, както МВР например“. Главният прокурор прогнозира, че съдии и прокурори ще „бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си“, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама