Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

16:00, 08 юли 22 / Свят 25 2171 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян в гръб тази сутрин по време на предизборна реч, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на телевизия Ен Ейч Кей.

Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

Полицията е задържала заподозрения за нападението на самто местопрестъпление. Той се казва Тецуя Ямагами и е 41-годишният жител на Нара. Служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, съобщи телевизия „Нихон ТВ“. Ямагами обяснил  пред полицията, че не бил доволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. 

Пхенян заплаши Шиндзо Абе: Скоро можел да види истинска балистична ракета

След прострелването Абе е паднал на земята, облян в кръв. Откаран е в болница. Според службата за пожарна безопасност той не е давал признаци на живот и е бил в състояние на кардио-респираторен арест. „Франс прес“ отбеляза, че това е терминът, който се използва в Япония, преди лекар да констатира официално смъртта, пише БТА.

По-късно японският премиер Фумио Кишида заяви, че състоянието на Абе е много тежкоМоля се за оцеляването му. Ще ми се да вярвам, че са били взети достатъчно мерки за сигурност, но разследването ще даде отговор на този въпрос, подчерта той, като определи атаката като абсолютно непростима, пише bTV.

Съболезнования от България

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито по повод кончината на Шиндзо Абе. „Премиерът Шиндзо Абе ще остане в съвременната история като виден държавник и умел политик, твърдо отстоявал интересите на страната си. Българският народ ще запомни неговото знаково посещение в България през 2018 г., с което той внесе значим личен принос и в развитието на традиционните приятелски отношения между България и Япония“, подчертава президентът, цитиран от прессекретариата му.

Шиндзо Абе бе премиер на Япония от 2006 до 2007 г. и от 2012 до 2020 г., което го прави най-дълго служещия министър-председател на страната. Септември 2020 година той подаде оставка заради влошаващото си здраве. „Не мога да бъда премиер, ако не мога да взимам най-добрите решения за народа. Реших да се оттегля от поста“, каза тогава 65-годишният Абе, цитиран от dir.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама