Арнаудова е задържана незаконно, реши съдът

12:14, 08 юли 22 25 1476 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Заповедта за задържане на Севделина Арнаудова е постановена при съществени нарушения на административно производствените правила и е незаконосъобразна, се казва в решение на Софийския районен съд.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани.

Съдът реши, че арестът на Борисов е незаконен

От съда отбелязват, че липсват мотиви и факти, въз основа на които да бъде ограничено правото на свобода на Арнаудова. „За жалбоподателя остават неразбираеми причините, по които е била задържана, а това е недопустимо при ограничаване на основното човешко право на свобода и свободно придвижване“, се посочва в решението на съдебния състав, цитирано от БТА. 

С решението си съдът отменя заповедта за задържане и осъжда Главна дирекция „Национална полиция“ да заплати разноските по делото.

То обаче не е окончателно и може да се обжалва от МВР.

През април и юни съдът отмени също така и заповедите за задържане на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама