От МВР палка до значка: Два клика и вече си полицай

13:35, 08 юли 22 25 2536 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Разтърсващата катастрофа на бул. „Черни връх“, която погуби живота на две млади момичета, втрещи цяла България. За пореден път някой бе решил, че е нещо повече от другите. Че за него правилата и законите не важат. Той е над нещата, над закона… 

Шофиралият въпросния автомобил Георги Семерджиев се оказа с редица драстични нарушения на пътя, за които полицията е имала информация от години, но така и не е успяла да го спре или задържи. Какви са причините за това и имал ли е „полицейски чадър“, тепърва ще се изяснява. 

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Откритите в багажника на автомобила му стоп палка на МВР и синя полицейска лампа обаче породиха много въпроси. В повечето медии се твърди, че той се е уредил с тях, благодарение на взаимоотношенията си с полицейска служителка. 

Полицайката, помогнала на Семерджиев, проговори

Наша проверка показа, че за да се сдобиеш с подобни атрибути, не е необходимо нито да си полицейски служител, нито да имаш връзка или други взаимоотношения с такъв. Нужни са само няколко клика и можеш напълно да се преобразиш в служител на МВР. За броени минути открихме в интернет пространството обяви за продажбата на офицерска полицейска шапка, стоп палка, сигнална лампа и дори значка. Повечето от тях са качени в популярни български сайтове за безплатни обяви за услуги и нови или употребявани стоки. 

Така например стоп палка на МВР се продава за 40 лв., полицейски сигнален буркан пък се предлага само за 24 лв., тактическа жилетка с надпис „POLICE“ струва 85 лв., а оригинална полицейска фуражка, за която ни уверяват, че е минала през химическо, може да получим срещу 50 лв. И това не е всичко, в други сайтове откриваме да се предлагат на достъпни цени разновидности от тениски и шапки с надписи „Полиция“, пагони и гербове, подходящи за всеки сезон. Полицейските значки пък са обявени за по 40 лв. На цени от 3 до 5 лв. има и полицейски стикери за автомобили. За всички тях никъде не е упоменато изрично, че за продажбата им се изисква да се удостовери по някакъв начин, че си служител на МВР. 

Действащ полицейски служител, чието име ще запазим в тайна поради съображения за сигурност, ни разказа, че преди няколко месеца си е закупил полицейска тениска и шапка, като в нито един от двата сайта не са му поискали да докаже професионалната си принадлежност.  

Престъпление без наказание

В Закона за Министерството на вътрешните работи изрично е упоменато, че според чл. 274а притежанието или носенето на формено облекло, служебни знаци или надписи, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация. А ако деянието по ал. 1 е осъществено с цел извършване на друго престъпление, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години. Не е ясно обаче по какъв начин се контролира и следи спазването на закона, особено в необятното интернет пространство. Винаги се сещаме за необходимостта от превенция и реформа едва след поредния трагичен инцидент или фрапиращо престъпление. 

Така се създава и чувството за беззаконие и безнаказаност. Два клика и вече си полицай. Едно телефонно обаждане и всичко е уредено. До следващия път, до следващата трагедия…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама