Борисов няма да преговаря за третия мандат

11:02, 09 юли 22 / Политика 25 1783 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма да вземем втория мандат, защото имаме евроатлантически принцип. За третия мандат няма с кого да преговарям. Това обяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в изявление пред партийния актив в Бургас, предаде „Сега“

Той посочи, че формацията му не позволява да води разговори за общо управление с БСП. А водачите на ДБ вече отхвъриха като възможност преговори с ГЕРБ-СДС. Колкото до ИТН:„Това ще е неработещо. Аз търся успокоение на хората, намаляване на страстите“, каза още той.

Асен Василев върна неизпълнен мандат на президента

Въпреки че от ГЕРБ многократно обявиха, че няма да подкрепят кабинет „Василев“, днес Борисов изненадващо обяви, че щял да намери трима депутати да подкрепят правителство на „Продължаваме промяната“.

Борисов даде израз на неприязънта си към премиера в оставка Кирил Петков и приближените му, които определи презрително като дезертьори“. Причината е вчерашното изявление на Петков, което водачът на ГЕРБ-СДС цитира, че бъдещо служебно правителство на президента Румен Радев ще носи отговорността за случващото се в страната. Според Борисов съпредседателят на ПП се е уплашил, че ако герберите подкрепят негово правителство, това ще му отнеме възможността да обвинява друг за неуспехите си.

Борисов отправи критика и към свършеното от правителството в оставка. „Една къщичка за птици не с направили, една велоалея. АМ „Тракия” година и половина вече не се поддържа. Тя вече е опасна за вашето здраве и живот. Средната лента не е ремонтирана, тировете карат в аварийната, а всички бягат в лявата. Това донесоха. Това не им беше достатъчно. Цяла предизборна кампания изградиха върху АМ „Хемус”...Те знаят какво са направили. Знаят за пълния си провал и знаят, че трябва бързо да избягат”, каза лидерът на ГЕРБ, цитиран от Нова телевизия.

Трябва да ги бием с поне 8%

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заложи на курс към нови избори, на които поиска от партията си да постигне преднина от 8%, защото „тогава машините не могат да ни ги вземат”.  „Единствените, които имат право да кажат кой какъв е, са българските избиратели. Ние се обръщаме към избирателите на другите партии. Да се надяваме този път да сме по-бдителни на изборите заради машините. Трябва да ги бием с поне 8%”, обяви той, цитиран от БГНЕС.

В същото време той се обяви за следизборно сближаване на „евроатлантическите партии”, като заяви, че „нашите избиратели не са врагове с избирателите на ПП, „Да България” и другите партии”.

Бившият премиер предрече, че противниците му ще използват за изборни измами машините за гласуване. Такива обвинения е отправял многократно и преди, макар че никога не ги е доказвал. Сега обаче откровено призна, че това „трудно се доказва“. Но се оправда, че не разполагат с машина със софтуера за гласуване, от която наети от ГЕРБ специалисти да открият как се извършва измамата. „Кодът е собственост на Асен Василев и двама негови приятели. За да го докажем, трябваме да имаме кода“, обясни той на съмишлениците си.

Успех на Радев със служебния кабинет

Борисов се обърна и задочно към Румен Радев, като иронично му пожела успех с управлението чрез служебен кабинет. „Каквото си надробиш, това ще си сърбаш накрая. Това направийа момчетата, които ти доведе, направи министри, направи им партия, вдигна ги и ги доведе да съсипят всичко“, коментира той.

Радев причини много щети. Той доведе тези хора и животът ще му го върне сега за служебното правителство. Как ще оправя тиняка, който оставиха? Аз с моя опит не се наемам. Мога само да му пожелая успех“, посочи Бойко Борисов.

В същото време Борисов отправи предизвикателство към Кирил Петков срещу Радев, като го призова да внесе проектозакон за „100% диверсифициран газ, различен от руския“, като му обеща, че ГЕРБ ще гласува с 59 гласа „За“ подобно предложение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:01, 09 юли 22

“Бих гласувал за всеки друг, но не и за ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” или “Възраждане”. Стефан Янев е ясен, че и той е от тази група. Това е една организирана мафия, срещу която трябва да се изправят повече млади хора и да отвоюват свободата на много хора”. Това каза продуцентът на “Господарите” Джуди Халваджиян пред Веселин Дремджиев по TV+ и TV1.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама