Предлагат антигенните тестове да са безплатни

11:58, 12 юли 22 25 1529 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването предлага антигенните тестове за COVID-19 да са безплатни срещу направление, което да се издава от личните лекари и специалистите от извънболничната помощ. Така те ще бъдат част от здравните дейности, заплащани от бюджета на НЗОК. Това се предлага в проект за обществено обсъждане, съобщиха от здравното ведомство.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

До ден-два ще има нови COVID мерки

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама