„Маркет линкс“: Без ИТН в парламента, ако изборите бяха днес

08:27, 14 юли 22 / Политика 25 2154 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

7-партиен парламент при предсрочни избори тази есен. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2-10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а втори с минимална разлика са „Продължаваме промяната“ - съответно 22,2% и 21,5%.

На трето място са БСП с 11,6%. Четвърти се нареждат ДПС с малко над 9%. Следва „Демократична България“ с 8,3% подкрепа. „Възраждане“ получават 7,6%, а „Български възход“ на Стефан Янев - 4,3%. Останалите партии имат под 4%. Сред тях е и „Има такъв народ“ с 3,2%.

Единствената политическа фигура, която все още има по-голямо доверие, отколкото недоверие, е президентът Румен Радев. 48% е доверието към него.

На сериозна дистанция, но втори след него, е бившият служебен премиер Стефан Янев - два пъти по-малък процент доверие - 24% и преобладаващо недоверие.

Доверието към премиера в оставка Кирил Петков е 22%, а недоверието три пъти по-голямо - 66%.

Подобно е отношението и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 21% доверие и 66% недоверие, както и към Корнелия Нинова - съответно 20% доверие и 65% недоверие.

Същият процент доверие от анкетираните получава Христо Иванов, следват Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Слави Трифонов, към когото недоверието според данните в изследването е най-високо.

А дали българите искат предсрочни избори?

43% отговарят, че трябва да има нов кабинет в това Народно събрание. 41% мислят, че трябва да има предсрочен вот наесен. 17% не могат да преценят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама