„Може да имате спокойно лято“: Без локдаун и сертификати заради COVID

10:52, 14 юли 22 25 1891 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българите могат да имат едно спокойно лято. Това увери премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти заради нарастващия брой на заразени с COVID.

„Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението“, обяви Петков, цитиран от Нова телевизия.

„По-голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, добави той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

„Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Епидемиолозите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще започне постепенно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, това никой в света нямало как да предвиди.

„Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко”, разясни доц. Кунчев.  

В Министерския съвет е взето решение днес, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на измененията на Закона за здравето.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама