ГЕРБ върна мандата, Радев свиква консултации от утре

11:18, 14 юли 22 / Политика 25 1932 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от Конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47 Народно събрание и няма да посочва кандидат за министър-председател. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Президентът Румен Радев заяви, че уважава решението на ГЕРБ да не се възползва от правото да излъчи премиер. „Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство“, каза той.

Радев посочи, че независимо дали са в управлението, или в опозиция всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза. „Те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Президентът заяви, че от утре свиква консултации с парламентарно представените партии за излизане от политическата криза.

„За да чуем как виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча мандат“, каза той. Радев добави, че въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама