Откриха непознат автопортрет на Ван Гог в друга негова картина

17:40, 14 юли 22 / Култура 25 2718 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Неизвестен портрет на Винсент ван Гог беше открит на обратната страна на неговата картина „Портрет на селянка с бяла шапка“ 137 години след създаването ѝ, съобщи Daily Mail.

В Националната галерия на Шотландия, където се съхранява творбата на художника от 1885 г., решили да направят рентгенови снимки на картините в навечерието на нова изложба в Единбург. Именно тогава експертите забелязали на гърба на платното изображение, което до момента било закрито с картон и замазано с няколко пласта лепило.

Цели 137 години картината е крила тайната на великия нидерландски живописец, който през 1890-а, дълбоко депресиран, слага край на живота си с куршум в гърдите едва 37-годишен. Предполага се, че рисунката е била „запечатана“ преди изложба в началото на ХХ век, пише Сега.

На появилия се портрет призрак се вижда брадат мъж с широкопола шапка и завързан на врата шал. Според специалистите тази работа може да е един от първите опити на Ван Гог да рисува свои автопортрети. Те смятат, че е създадена от автора на „Слънчогледи“ преди 1888 г., когато той отрязва лявото си ухо след скандал. Художникът, който често е мизерствал, използва повторно платна, за да спести пари. Новооткритото изображение напомня неговия „Автопортрет със сива филцова шапка“, завършен през 1888-а.

„Много сме развълнувани да споделим това откритие. Моменти като този са изключително редки. Какъв невероятен подарък за Шотландия, който завинаги ще бъде под грижите на националните ни галерии“, коментира от името на институцията проф. Франсиз Фаул.  

Сега посетителите на галерията ще могат да разгледат рентгеновото изображение на новооткрития ескиз с помощта на специална апаратура на изложбата „Вкус към експресионизма“ в Шотландската академия в Единбург в края на месеца. Според изданието има вероятност автопортретът на Ван Гог и „Портрет на селянка с бяла шапка“ да бъдат отделени, но ще са необходими много време и къртовски труд от страна на реставраторите.

Изложбата „Вкус към импресионизма“, включваща забележителното откритие, ще бъде на разположение на посетителите на шотландската столица от 30 юли до 13 ноември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама