Гешев се скара на депутатите, че са го извикали за „петорната експертиза“

16:30, 15 юли 22 / Политика 25 2735 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша на извънредно заседание главния прокурор Иван Гешев. 

Поводът бе направената от прокуратурата петорната експертиза на снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов, която установила, че кадрите и видеата, заснети в резиденция „Бояна“, са манипулирани. Резултатите от експертизата бяха оповестени от полския евродепутат Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, но се оказаха новина за правоъдното министерство и българската общественост. Към момента няма данни кога точно е възложена въпросната екперстиза. 

Гешев се скара на депутатите, че го викат

Иван Гешев дойде в парламента, но се скара на депутатите, че го извикали за изслушване.

Главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии, а в правна комисия, както е и последното решение на КС, може да представя само обобщена и аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства“, каза той.

Гешев обърна внимание на уважението и спазването на принципите на държавността при взаимодействието между отделните власти. „Едва ли е коректно в 16.00 часа да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и на Конституцията определена информация до 17.00 часа. Надявам се тази форма на спешност да не говори за липса на усещане за държавност“, коментира Гешев пред медиите. На въпрос за снимките с кюлчетата той отговори така: „Аз не знам за какво ме викат сега“.

За мен е изненада, че някой се изненадва

„За мен е изненада, че някой се изненадва“, заяви Гешев пред депутатите от комисията. 

Според него прокуратурата не е мълчала по въпроса с разследването на снимките. Той цитира четири прессъобщения на прокуратурата през последните две години, чрез които същата информация била дадена и на българското общество. Тези, които трябва да дадат информацията, са наблюдаващите прокурори, не главният прокрурор, иначе бих нарушил българската Конституция, обяви Гешев.

В нито едно от тях обаче не става дума за манипулация на снимките. Две от тях са самосезиране на разследващите, едно е по темата „Барселонагейт“, а в четвъртото се обяснява, че снимките не „отговарят на обективната действителност“, пише Mediapool.

„Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и борби“, каза пред депутатите главният прокурор, който на повечето въпроси на депутатите отговори, че не е в правомощията му да отговори, че не е запознат, че няма да влиза в политически диспут или че не е разбрал какво точно го питат. 

Вместо кюлчета и пачки -  „Капитан Андреево“ и „Кирчо и Лена“

През по-голямата част от времето бяха обсъждани теми, които нямат общо с разследването за кадрите от спалнята на Борисов като закриването на специализираното правосъдие, разкритията за липсващия държавен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“ и конституционните правомощия на главния прокурор.

Още в началото на заседанието традиционните защитници на Гешев в парламента - ГЕРБ и ДПС се опитаха да го провалят. Те заявиха, че комисията заседавала незаконно, защото ѝ липсвал кворум. ДПС заявиха, че няма да участват, тъй като процедурата била нелигитимна и напуснаха. От ГЕРБ обаче останаха. Анна Александрова заяви, че искала изслушване, за да разбере какво става „със записите на Кирчо и Лена“.

Тома Биков пък попита дали прокуратурата проверява данни, че криминално проявени лица са влизали в Министерския съвет и са носили наркотици там. Тази версия бе извадена от ПИК и „Труд“, като бе замесено името на обвиняемия за тежката катастрофа от 5 юли в София Георги Семерджиев. Гешев не отговори на този въпрос, но посочи, че е очаквал от депутатите професионален диспут, а е предизборна кампания.

Гешев обясни на депутатите, че им е донесъл книжка, в която били описани неговите функции и го посъветва да я прочетат. На няколко пъти шефът на държавното обвинение се връщаше към книжката и я препоръчваше.„Няма как да отговоря юридически на политически въпроси, заяви многократно Гешев.

И все пак за снимките...

Депутатът от ПП Константин Бачийски попита Гешев дали снимките от спалнята на Борисов имат връзка с корупцията на граничния пункт Капитан Андреево“. Той коментира, че според официалната декларация на бившия премиер той нямало как да притежава подобни средства в евро и злато и би следвало да се провери дали не става дума за корупция.

Гешев отговори, че се страхува, че го бъркат с митничар, полицай или служител на ДАНС.През „Андреево“ даже не съм минавал“, заяви той. 

В края на изслушването му той все пак беше попитан от Иво Мирчев от „Демократична България“ на какъв етап се намира в момента досъдебното производство за пачките и кюлчетата, претърсвана ли е била премиерската резиденция в „Бояна“, както и дали прокуратурата е изследвала IP адреса, от който са били пращани въпросните кадри.

Гешев обаче не даде конкретен отговор на тези въпроси, обяснявайки за пореден път, че той няма правомощия да наблюдава конкретни разследвания, предаде „Свободна Европа“.

Последва въпрос от Антоанета Цонева от „Демократична България“ кога главният прокурор ще си подаде оставката, за което многократно беше призоваван от управляващите в оставка. Гешев отговори, че няма да оваканти доброволно поста си, „защото няма защо“. Малко след това той си тръгна.

Йончева за снимките с кюлчетата: Изпират образа на Борисов

След кратка почивка, заседанието на комисията продължи при почти празна зала с изслушване на журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов. Те разказаха за поръчаното от сайтовете „Биволь“ и „Е-вестник“ изследване на част от снимките от спалнята на Борисов. Още през юни 2020 г. то установи, че изображенията не са били манипулирани, а са били променяни само имената на файловете, както и датите, на които са били направени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:31, 15 юли 22

Въпросът ми към правното недоразумение Каскетов, правната комисия не е ли парламентарна?

2 Арнаудов 17:30, 18 юли 22

Цялата държава се занимава с едни фалшиви снимки, които бяха пуснати от платените слуги на олигархът Иво Прокопиев от Биволъ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама