Руски ракетен обстрел в украинския град Виница

08:55, 15 юли 22 25 2310 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-малко 23 души, сред които четири деца, загинаха след руски ракетен обстрел на Виница в централната част на Украйна, а над 100 бяха тежко ранени, съобщи Асошиейтед прес.

Според властите в Киев обстрелът е бил целенасочен, тъй като градът е далеч от фронтовите линии.„Руски ракети удариха Виница - обикновен мирен град. Това е акт на руски терор. Това не са хора, а скотове“, заяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение до участниците в конференция в Хага за военните престъпления на Русия и призова за създаването на международен трибунал, предаде БНР.

45 държави ще разследват доказателства за военни престъпления в Украйна

45 държави подписаха в Хага – седалището на Международния наказателен съд, политическа декларация за съвместно разследване на военните престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс. Те обещаха и да отпуснат 20 млн. евро за подпомагане работата на съда, на службата на главния прокурор в Украйна и на ООН. 

Назначените от Москва власти в частично окупираната от руската армия Запорожка област обявиха, че през септември ще проведат референдум за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. Окупационните власти в съседната Херсонска област също планират референдум за присъединяване към Русия по-късно през годината. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама