Македонски депутати късаха и палиха френското предложение

10:27, 15 юли 22 / Свят 25 2250 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Под обсада от протест македонският парламент започна дебатите по т.нар. френско предложение вчера и днес ще ги продължи. Очакванията са предложената преговорна рамка за начало на преговорите за членство в ЕС да бъде одобрена с гласовете на СДСМ, коалиционния ѝ партньор ДСИ и по-малките албански партии, които също я подкрепят.

Пред македонските депутати символно говори и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза, че ЕС уважава македонския език и идентичност, а „двустранните въпроси като тълкуването на историята не са изискване в преговорите за присъединяване“.

Фон дер Лайен в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

Нейните думи, обаче, не бяха приети от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, чиито симпатизанти хвърляха яйца и твърди предмети по сградата на парламента. Полицията задържа петима души.

„Предатели“, „Смърт на фашизма на ЕС“, „Свобода за Македония“ са част от лозунгите на демонстрантите. Протестиращи пред парламента оставиха отпечатъци с червена боя по улицата, а пред официалния вход на парламента имаше и макет на гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис „Френско предложение“.

Минути след началото на заседанието на парламента в Скопие беше дадена едночасова почивка. Искането за прекъсването беше на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска. Преди това тя демонстративно скъса предложението за преговорна рамка.

След паузата премиерът Димитър Ковачевски представи преговорната рамка, а депутатите от опозицията надуха вувузели и свирки, опитвайки се да заглушат думите му.

Ковачевски продължи да говори, опитвайки се с помощта на озвучителната техника да бъде чут в залата, а депутатите от СДСМ и албанските партии сложиха слушалките, за да чуят думите му, а след края на словото му го аплодираха, изправени на крака, пише Mediapool

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, обаче, показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор. A депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески подпали френското предложение по време на пленарната сесия на парламента в Скопие. 

Проектът на френското председателство получи подкрепата на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на премиера Димитър Ковачевски и на най-голямата албанска формация - Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, която участва в правителството. Подкрепа за предложението на Париж дадоха и двете албански партии, които са в опозиция. На практика френското предложение ще има подкрепата на около 70 народни представители в 120-местния парламент, oтбелязва БГНЕС.

Гласуването на преговорната рамка става с обикновено мнозинство, докато за промяната на конституцията е необходимо две трети мнозинство в македонския парламент, което на този етап трудно може да бъде осигурено заради острата съпротива на ВМРО- ДПМНЕ.

Едно от условията към Скопие, за да започне реални преговори за членство в ЕС, е да промени конституцията си и да впише българите наравно с останалите народности. Управляващата коалиция, обаче, е много нестабилна и наблюдатели не изключат възможността да падне.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама