ИТН иска същата коалиция, но без Петков и Василев

14:51, 15 юли 22 / Политика 25 2232 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По-добре е отново да има правителство със същите четири партии, отколкото предсрочни избори. Това обявиха от „Има такъв народ“ при срещата си с президента Румен Радев, който провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат за съставяне на кабинет. Дотук се стигна след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да събере мнозинство и отказа на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, да опита.

Според тях обаче структурата на управление трябва да е по-различна. „Би трябвало да се структурира самата коалиция по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Основната причина да се разпадне коалицията, се казват Кирил Петков и Асен Василев, би било добре ако е възможно политическите лидери да отстъпят по-встрани. В тази ситуация може да дойде едно правителство в рамките на година или две, колкото се прецени, за справяне с кризата, и да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото заради политически проблеми се стигна до тази криза“, обяви шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Той заяви, че ИТН има готовност да приеме третия проучвателен мандат. „Ние сме отворени за разговори, и ако възложите мандата на нас, ние и останалите три партии ще седнем да говорим. Ние червени линии няма да слагаме за нищо“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

От ИТН няма да водят разговори за бъдещо управление с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, .обявиха след разговорите с държавния глава.

„Едни нови избори няма да произведат кой знае каква различна картина, може да се влезе в нов цикъл. И ако няма работещ парламент, не можем да говорим за каквото и да е законодателство и по Плана за възстановяваме. Затова ако в момента има политическа партия, която тласне държавата към избори, ще носи отговорност за това“, заяви Станислав Балабанов, цитиран от БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:04, 15 юли 22

Итн изветряхте

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама