ИТН с нагласа за правителство с третия мандат

09:56, 16 юли 22 / Политика 25 2254 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нагласата в „Има такъв народ“ е да има правителство с третия мандат във формата на доскоро съществуващата коалиция. Това заяви депутатът ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание Любомир Каримански пред БНТ.

„Има шансове. Позитивно съм настроен и съм оптимист. Не за друго, а защото виждам и колегите от ДБ и БСП, че имат желание за съставянето на правителство, а и защото постъпват отговорно и осъзнават отговорността. Това е отговорното поведение - да има кабинет с третия мандат. Затова го разглеждаме като един общ мандат между всички коалиционни партньори, които бяхме в началото. Нямаме фискация мандатът да е у „Има такъв народ“. Която и да е от другите политически сили да имат мандата, смятаме, че желанието да има правителство ще е факт“, посочи той.

Никола Минчев каза дали би приел да е премиер

За да участват в евентуален кабинет с третия мандат, от „Има такъв народ“ държат на подробна управленска програма и ясно разписан комуникационен план между коалиционните партньори, „за да не се скъса пак връзката“ между партиите в управлението.

От партията смятат, че е редно на преден план да излязат експертите, а не политическите лидери. Каримански посочи, че именно затова Слави Трифонов не е начело на преговорите, а вчера и Тошко Йорданов е дал знак, че политическите фигури трябва да се отдръпнат.

„Когато едни лидери направят крачка назад, е редно и другите лидери да направят крачка назад. По-доброто е крачка назад на всички лидери и нека технократите и тези, които наистина прилагат стандартите, да заемат тяхното място“, призова Каримански.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента заяви още, че тревогите за наближаващата есен са в много посоки - от това откъде ще получаваме газови доставки, до инфлацията, която продължава да расте, макар и с по-бавен темп.

ИТН иска същата коалиция, но без Петков и Василев

Може би има място за притеснение, но няма място за страх и паника. Страхът и паниката биха обладали тези, които не знаят как да управляват процесите. Средносрочните и дългосрочните енергийни източници в България кои са? Два танкера с газ, после азерски газ и по натам? Нямаме яснота в средносрочна и дългосрочна перспектива. ЕЦБ достатъчно забави процеса по реакция на лихвената си политика. Сега няма да се учудя лихвата да се вдигне директно с 0,5%. Това значи, че няма как да се опитаме да приземим кризата толкова леко, а ще е по-твърдо. Ще бъдем изправени и пред внос с по-висока цена, изравнявайки лева с еврото. Инвеститорите искат спокойствие и предвидимост. За да може да става това с макросредата около тях, няма как да не бъдат притеснени от войната в Украйна. Затова повечето в момента се насочват към САЩ, защото там е доста по-спокойно“, каза Каримански.

Според него няма да се налага допълнителна актуализация на бюджета наесен. Ако има нужда да се правят корекции, те могат да станат и през бюджетната процедура за следващата година, която трябва да стартира през септември-октомври.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:21, 16 юли 22

Не ви ли е късно от началото са и поразии правехте сега на какво се надявате

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама