По пътя към ЕС: София и Скопие подписаха втори двустранен протокол

11:50, 17 юли 22 / Свят 25 2423 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, че е на заседанието на междуправителствената комисия тази сутрин е отчетен прогрес във всички пет секторни групи.

„България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания. Оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, по който отдавна искат да поемат. Надявам се, че с общи усилия и нашата подкрепа ще стигнат до там, докъдето гражданите на РСМ най-много искат да стигнат, а именно - до членство в ЕС“, каза Генчовска.

България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на Република Северна Македония, посочи още Теодора Генчовска. Първият ни дипломат заяви, че експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието с колегите от Министерството на външните работи на Република Северна Македония на ниво работни групи.

Депутатите в Скопие дадоха „зелена светлина“ на френското предложение

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи подчерта, че от днес отношенията между двете държави отиват на ново ниво.

„За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме подкрепа от страна на България, защото това е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, така и България има интерес към присъединяването на Западните Балкани“, допълни Османи.

С 68 гласа „за“ Събранието на Република Северна Македония вчера даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. „френско предложение“. Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС, припомня БНТ.

На практика обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на преговори на Скопие с Брюксел. Това ще стане едва когато властите в Скопие променят Конституцията си и впишат българите наравно с останалите народности елементи.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:02, 17 юли 22

Браво на Кирил Петков и ПП! Тази простакеса Генчовска да вземе да си ходи у Чалгария! Не е нейна заслугата за Македония, а на младите хора! Онзи Сатана от екрана - вождът й Учиндолски да си ги взема и да ходят на село с Тошко да обработват земята. За друго не стават! А на добър час на суверенна Северна Македония към ЕС!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама