Екстремни горещини и вълна от пожари в Западна Европа

14:15, 18 юли 22 / Свят 25 2318 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Горещата вълна в Западна Европа вчера продължава да предизвиква опустошителни горски пожари и се очаква да продължи в началото на тази седмица, когато може да счупи няколко температурни рекорда във Франция и Великобритания. Тези дни по-голямата част от Европа е заляна от гореща вълна, като в някои райони температурите достигаха около 45 градуса.

Тази гореща вълна е втората за малко повече от месец в Европа. Според учените увеличаването на тези явления е пряка последица от глобалното затопляне, а емисиите на парникови газове увеличават тяхната интензивност, продължителност и честота.

Във Франция, Гърция, Португалия и Испания пожарите изпепелиха хиляди хектари, принудиха хиляди хора да напуснат домовете си, а миналата седмица отнеха живота на няколко пожарникари и спасители. Високите температури са причинили стотици смъртни случаи.

Френско село забрани миенето на зъби с чешмяна вода

Франция

В югозападната част на Франция мобилизацията на пожарникарите не е отслабнала, особено в департамента Жиронд, където от вторник насам близо 11 000 хектара гори бяха изпепелени. Метеорологичната служба на Франция обяви червен код за опасност от горещини в 15 департамента в западната част на страната, което е знак за пик на екстремни горещини, предаде „Франс прес“.

Днес може да се окаже един от най-топлите дни във Франция. „Горещините се увеличават, горещата вълна се разпространява в цялата страна“, предупреждава обществената метеорологична служба, която очаква да бъдат счупени много температурни рекорди, особено в западната и югозападната част на страната.

В Тест дьо Бюш „ситуацията се влошава. Огънят е достигнал морето и се насочва на юг“, се казва в съобщение в Twitter на префектурата, която призовава за „изключителна предпазливост“. Двата големи пожара, които бушуват от шест дни във Франция, доведоха до евакуацията на около 16 200 души.

В социалните мрежи интернет потребители публикуваха снимки и видеоклипове, направени от морето, на огромен пожар, чиито пламъци достигат височина от 30 метра. На драматичните кадри се вижда как стена от черен дим се спуска към Атлантическия океан в участък от крайбрежието на Бордо, който е предпочитана дестинация от сърфисти от цял свят. Пламъците прехвърчат през дърветата край широк пясъчен плаж, а самолети цистерни прелитат ниско, за да засмучат вода от океана, пише „Асошиейтед прес“.

Испания

Пожарникар загина в пожар в Лосасио, в Северозападна Испания, предаде „Франс прес“. Властите съобщиха, че Даниел Гуйон Варас е намерил смъртта си тази нощ при изпълнение на служебните се задължения. Премиерът на Испания Педро Санчес в съобщение в Twitter изрази тъгата си от смъртта на пожарникаря и изказа съболезнования на близките и колегите му. „Няма думи, с които да се изрази почитта към огромните усилия, които полагат онези, които се борят неуморно с пламъците“, се казва още в съобщението на Санчес. Пожарът в Лосасио се е разразил в 18 ч. местно време вчера. Засега причините му остават неизвестни.

Испания преживява от около десет дни гореща вълна и в страната все още бушуват около 20 горски пожара, които са извън контрол в различни части на страната - от южната до крайната северозападна част на Галисия, където според властите тази седмица пожарите са унищожили около 4400 хектара растителност.

В най-южната част на страната пожарът, който избухна в петък в планината Михас близо до крайбрежния град Малага, беше овладян снощи, съобщи регионалният премиер на Андалусия Хуан Мануел Морено.

Според местните власти пожарът е унищожил близо 2000 хектара и е довел до евакуацията на над 3000 жители, но оттогава 2000 души са успели да се върнат по домовете си и се очаква да ги последват и други, каза Морено.

Италия въвежда режим на водата заради небивалата суша

В неделя термометърът достигна 39 градуса в Мадрид, 39,7 градуса в Севилия (на юг) и максимум 43,4 градуса в Дон Бенито близо до Бадахос (на изток). 50-годишен мъж почина вчера от топлинен удар, докато се е разхождал по улицата в Торехон де Ардос, близо до Мадрид, съобщава службата за спешна помощ. При пристигането на спешните служби мъжът е бил в „кардиореспираторен арест“ и с телесна температура 40 градуса. Предишния ден в Мадрид 60-годишен пътен работник почина след топлинен удар. Министерството на здравеопазването на Испания е изчислило, че от 10 до 14 юли включително, вследствие на изключително високите температури, са починали 237 човека, предаде ЕФЕ.

Португалия

В Португалия настъпи затишие - вчера за първи път от 8 юли насам температурите не надхвърлиха 40 градуса, по данни на националната метеорологична служба, след като в четвъртък бяха достигнали рекордните за юли 47 градуса. 

Настъпи затишие и на фронта на пожарите. Според португалската служба за гражданска защита само един голям пожар, близо до Шавеш в най-северната част на страната, се счита за активен и „практически под контрол“ в 90% от периметъра му. Въпреки това почти цялата територия на Португалия е с „максимален“, „много висок“ или „висок“ риск от пожари, особено в централните и северните райони.

По последни данни на португалските власти пожарите от последната седмица са причинили смъртта на двама души и са ранили около 60 души. От началото на горещата вълна те са изгорили между 12 000 и 15 000 хектара гори и храсти.

Великобритания

Великобритания днес е напът да регистрира рекордно горещ ден. Прогнозите са за температури до 40 градуса по Целзий, ж.п. компании ограничават услугите си, училищата затварят по-рано, а министри призовават хората да си стоят у дома, предаде „Ройтерс“.

За днес и утре правителството е обявило критична ситуация на национално равнище, тъй като дневните температури може да надхвърлят досегашния рекорд от 38,7 по Целзий, установен през 2019 г. в Кембридж. Националната метеорологична агенция издаде първия в историята „червен“ код за екстремни горещини, предупреждавайки за „опасност за живота“. Метеорологичната служба съобщи, че днес или утре температурите в Южна Англия за първи път може да надхвърлят 40 градуса.

Предстоят трудни 48 часа“, каза по радио Би Би Си Кит Молтхаус, министър с ресор координация. В лондонското метро влаковете ще се движат с по-малка скорост, което ще удължи времетраенето на пътуванията. Призивът е да се пътува в краен случай. От националната железопътна мрежа също призоваха хората да си стоят вкъщи и казаха, че утре някои от влаковете между Лондон и Североизточна Англия няма да се движат.

Вчера британското правителство беше обвинено, че не се отнася сериозно към горещата вълна, след като премиерът в оставка Борис Джонсън пропусна кризисна среща по темата на „Даунинг стрийт“, а заместникът му Доминик Рааб изглежда приветства първия път, когато в Англия е над 40 градуса. „Разбира се, има съвети, които са израз на здрав разум: пийте вода, избягвайте слънцето в най-горещите часове и се мажете със слънцезащитни кремове, ето такива неща“, каза Рааб. След което добави: „Ние обаче трябва да се радваме на слънцето“. Рааб освен това се обяви срещу планираното затваряне на училища заради жегата.

Това изказване на британския вицепремиер му навлече критики от страна на метеоролози и здравни експерти. „Това не е един хубав слънчев ден, когато човек може да си сложи малко слънцезащитен крем, да излезе и да отиде да плува или да яде навън. Става въпрос за силни горещини, които биха могли да причинят смъртта на хора, защото са много жестоки“, предупреди Трейси Никълс от Парамедицинския колеж.

Кметът на Лондон, Садик Хан от опозиционната Лейбъристка партия, посъветва хората да използват градския транспорт само при „абсолютна необходимост“.

Германия

В някои региони в Германия скоро може да има недостиг на вода заради сушата, предаде ДПА, позовавайки се на представители на местните власти. „Драстично увеличаващото се търсене на вода в промишлеността, селското стопанство, но също и в частните домове, представлява проблем“, каза изпълнителният директор на германската Асоциация на градовете и общините Герд Ландсберг пред в. „Ханделсблат“. Поливането на градини и пълненето на големи басейни с чешмяна вода би могло да се превърне в „истински проблем“ през летните месеци, добави той. Системите за поливане изразходват до 800 литра питейна вода на час, обясни Ландсберг. „Това би могло да натовари водопреносната инфраструктура до нейния предел в някои региони“, добави той. Ландсберг посъветва частните домакинства да събират колкото се може повече дъждовна вода и добави, че в някои индивидуални случаи би могло да се наложи общините да налагат ограничения на употребата на вода.

Лансберг също така призова за разработването на „общински планове за действие в жегите“, които да предвиждат как хората да бъдат защитени от рискове за тяхното здраве и да включват инвестиции в зелени покриви и фасади, както и места за отдих на прохладни места. Той добави, че подмяната на черен асфалт с покритие с по-светъл цвят също може да помогне за сваляне на температурите, пише „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама