Кои са най-слънчевите градове в Европа?

13:20, 23 юли 22 / Любопитно 25 2553 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лятото дойде, но то само по себе си не е гаранция за ярко слънце. В определени градове в Европа (повечето от които в Испания) обаче със сигурност ще можете да се насладите на достатъчно слънчеви лъчи, защото слънцето там грее по-дълго време. Ето и кои са най-слънчевите градове:

Кои са 10-те най-добри градове за живеене в света? 

Аликанте, Испания 

Най-слънчевият град в Европа е в Испания. Това е Аликанте - със своите 349 слънчеви часове месечно. Градът привлича гости не само със слънчевите лъчи, но и със своите прекрасни брегове и плажове, с чаровния Стар град и с историческите сгради. Аликанте си има и свои специалитети - като „Arroz Negro“ - черен ориз с калмари.

Катания, Италия 

На второ място с 347 слънчеви часове е Катания в Източна Сицилия. Заради къснобароковата си архитектура градът е вписан в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мурсия, Испания

Третият най-слънчев град в Европа се намира в Югоизточна Испания - с 346 слънчеви часа месечно. Там може да стане доста горещо, но по крайбрежието „Коста Калида“ има добри възможности за разхлаждане. Районът около Мурсия е известен с хубавите си курорти.

София по-скъпа от Варшава, Будапеща и Букурещ

Малага, Испания

И този град привлича посетители с много слънце - 345 слънчеви часове, и с много история: църкви, музеи или пък родната къща на Пикасо. На разположение на туристите са както множеството плажове, така и близкият природен парк „Монтес де Малага“.

Гранада, Испания

Испанският град в подстъпите на Сиера Невада е сред най-слънчевите градове в Европа с 341 слънчеви часове месечно. Известен е със своята андалуско-мавърска култура и особено с комплекса „Алхамбра“ (в превод от арабски: червеният замък).

Лас Палмас, Испания

Лас Палмас е не само най-големият град на Канарските острови, но той е и един от най-слънчевите - с 341 слънчеви часове месечно. Особено живописен е Старият град Вегета с типично канарските сгради и катедрали. След морските бани на плажа Лас Кантерас можете да опитате местния специалитет „Папас Аругадас“ - „сбръчкани картофи“ със сос.

Градовете, където ще хапнете най-вкусно

Валенсия, Испания 

Испанският град Валенсия е много подходящ за тези, които искат да комбинират морската ваканция с разглеждането на забележителности. Вкусните тапас и произхождащата от Валенсия паеля трябва непременно да се опитат в квартала Ел Кармен. В него има и музеи, църкви с впечатляващи фрески и пазар с голямо разнообразие на продуктите.

Месина, Италия

Месина е третият по големина сицилиански град. Той е особено слънчев - със средно 345 слънчеви часове месечно - и има дълга история. Тук са се водили многобройни битки, избухвали са множество пожари, имало е и земетресения. И всичко това е оставило следи. Църквата „Сантисима Анунциата“ от 12-и век е изключения - при земетресението от 1908-а година тя е била непокътната.

Ница, Франция

Целогодишен мек климат и 342 слънчеви часове месечно - това превръща пристанищния град в Югоизточна Франция в популярна туристическа дестинация. Наред с красивата архитектура, плажовете и известната променада, внимание заслужава и летният джаз фестивал, пише „Deutsche Welle“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама